61 наказателни дела заради изборни нарушения в Русия

Повечето от делата са за "съзнателно лъжлив терористичен акт" и "възпрепятстване на упражняването на избирателните права"

Снимка: архив

Снимка: архив

Първият заместник-началник на руското Министерство на вътрешните работи Александър Горовой заяви, че по време на изборния период (15, 16 и 17 март) правоохранителните органи са образували 61 наказателни дела и са съставили над 150 административни наказателни протокола. В същото време руското МВР не е установило нарушения, които да са повлияли на хода или резултатите от гласуването.

"Съставени са 155 административни протокола и са образувани 61 наказателни дела", заяви говорител на МВР пред Централната избирателна комисия. По думите му повечето от делата са по член за съзнателно лъжлив терористичен акт (23 случая) и възпрепятстване на упражняването на избирателните права (21 случая).

Той отбеляза, че служителите на вътрешните работи не са установили нарушения на изборното законодателство, които биха могли пряко да повлияят на резултата от изборите.

По време на изминалите избори руснаци изливаха зелено масло, йод и други оцветяващи вещества в урните, хвърляха коктейли "Молотов" и фойерверки и подпалваха покривки в избирателните секции. Поне две дела са образувани по член за възпрепятстване на изборните права (член 141 от Наказателния кодекс).

Валерий Фадеев, ръководител на президентската комисия по правата на човека, заяви по-рано, че ЦИК не е установила нарушения, които биха могли да повлияят на изборните резултати. Според него изборите са се провели "в конституционните рамки" в условията на военна операция.