8 години от незаконната анексия на Крим от Русия

На 18 март се навършиха 8 години от незаконната анексия на Крим. На 16 март 2014 г. референдум в областта, непризнат от Украйна и западните държави, доведе до анексията на полуострова от страна на Русия. 97-процентна подкрепа за присъединяването на автономната република към състава на РФ даде зелена светлина на руския президент Владимир Путин да подпише указ за отцепването на полуострова.

И до днес международната общност осъжда този акт на агресия и продължава да налага икономически санкции на Кремъл. В навечерието на годишнината през 2018 върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини излезе с декларация от името на Общността. В нея по категоричен начин страните-членки заявяват, че остават твърдо ангажирани със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

„Европейският съюз изтъква отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. То продължава да бъде пряко предизвикателство за международната сигурност със сериозни последици за международния правен ред, който защитава единството и суверенитета на всички държави“, се отбелязва още в декларацията.

Вече 8 години положението с правата на човека на Кримския полуостров е критично. Жителите на полуострова се сблъскват с постоянни ограничения на основните свободи, като свободата на словото, изповядването на религии, както и правото на мирни събрания.

Но агресията на Путин не спря до Крим. След поставянето на Донбас под контрола на Кремъл, на 24 февруари Путин разпали братоубиствена война между Русия и Украйна, чиято развръзка не се знае нито кога, нито как ще приключи.