9 страни обещават безпрецедентна военна подкрепа за Украйна

Девет държави се ангажират да предоставят на Украйна безпрецедентна военна подкрепа, за да постигне успех в отблъскването на руската агресия и прогонването на руските войски от окупираните територии.

Това се посочва в съвместното изявление на министрите на отбраната на Естония, Великобритания, Полша, Латвия, Литва и представители на Дания, Чехия, Холандия и Словакия, наречено „Ангажименти от Талин“, предаде УНИАН.

В него те признават, че въоръжаването на Украйна за изтласкване на Русия от окупираната украинска територия е също толкова важно, колкото въоръжаването на украинците за защита на територия под украински контрол.

"Заедно ще продължим да подкрепяме Украйна, за да премине от отбрана към нападение, с цел прогонване на руските сили от украинска територия. Обединявайки се -  съюзници и партньори, ние ще гарантираме нарастването на глобалната военна подкрепа по възможно най-стратегическия и координиран начин", се казва в съвместното изявление.

В същото време се отбелязва, че ново ниво на необходимата военна мощ може да бъде постигнато само чрез удвояване на потенциала на бойните танкове, системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, които ще работят съвместно с дивизионни артилерийски групи, както и високоточни огневи оръжия, които ще помогнат за поразяване на логистични и командни пунктове в окупираните територии.

„Затова ние колективно се ангажираме да настояваме за доставката на безпрецедентен набор от дарения, включително танкове, тежка артилерия, системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини за пехотата на Украйна“, се казва в изявлението.

Превод: Faktor.bg