А защо не и политически проект „без агенти на Държавна сигурност“?

Подкрепят Румен Радев, но не се притесняват, че се е заобиколил с хора от репресивните комунистически служби

Петков и Василев

Петков и Василев

Христо Христов, desebg.com

„Да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, да нямат скандали, които всеки да може да провери, да подпишат договор за почтеност“.

Това са изисквания към бъдещите членове на най-новия политически проект, кръстен „Промяната продължава“, представен в неделя (19 септември 2021 г.) от Кирил Петков и Асен Василев – доскорошни министри на икономиката и финансите в служебния кабинет Янев, назначен от президента Румен Радев.

Преди 20 години, през 2001 г., един друг устремил се към властта човек, дошъл също от чужбина, след десетилетия престой – Симеон Сакскобургготски – омая българите с думите, че са „необходими незабавни промени на политическата система и на нейния морал. Трябва почтеност. Почтеност във всичко!“ В добавка и обещанието, че ще ни оправи за 800 дни.

То това им трябва на голяма част от българите – някой все да им обещава, че ще ги оправи и те тръгват след него да ги оправят. Той бившият монарх така ни оправи (с ДПС в коалиция), че още ни боли, но това е друга тема.

И тези образовани, симпатични и целеустремени към властта млади мъже, и те търсят почтеност. Браво! Не може да ги вини човек, че тогава, когато царят е влизал в политиката, залагайки на почтеност, те сигурно са учили в чужбина и не им е било до това да следят какво се случва в България (тогава техни батковци – юпита като Николай Василев и Милен Велчев, катапултираха във властта, идвайки от чужбина).

Тя и БКП си промотираше новата абревиатура БСП през 1990 г. преди първите свободни избори с лозунга  „Благоденствие, Сигурност, Промяна“, ама донесе само разруха и кризи (когато е управлява). Та и обещанието за „промяната“ си тече оттогава - дето се казва и този филм сме го гледали (макар някои да не помнят), но и това е друга тема.

Въпросът е защо тандемът Петков-Василев не предлага партиен проект без агенти на Държавна сигурност

Това би бил истински лакмус за морал и почтеност – да заявиш от първия ден, че няма да разчиташ и работиш с лица, които са свързани с репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим, съсипвал съдби и тровил живота на милиони българи близо половин век.

Ама, уви, не го чухме това. Въпреки че Петков и Василев дори и като деца би трябвало да има личен спомен от Лукановата зима, от студа, мрака и празните магазини тогава, завещани от управлението на същата онази БСП, която тогава щедро обещаваше „Промяна“.

Е, те сега казват „няма ляво, няма дясно“, ще се борят срещу корупцията (това хваща декиш, но да бяха поне прочели, че корупцията не е от вчера, а е е емблематично явление още при „соца“ и тежко тоталитарно наследство, с което нито едно управление досега не се е преборило досега).

Безброй, по думите им, били партиите, които им се обадили и са предлагали им да станат мандатоносители, но чудно защо те са преговаряли още докато са били министри точно с агента на ДС „СТАНИСЛАВ“ и лидер на Политически клуб „Екогласност“ Емил Георгиев?

„Кандидатът ни за президент е господин Румен Радев“, казват днес двамата на гребена на обществената популярност. Ама, че същият този господин Радев се е заобиколил с агенти на ДС, хич не ги притеснява. Че той вместо обединител стана разделител на нацията – и това няма проблем.

Че с проруското си мрънкане за падане на санкции срещу Кремъл и с мълчанието си за незаконното анексиране на Крим обрече България на изолация по линия на президенството (показателно е, че Радев не е канен като държавен глава в нито една от водещите западни страни).

Ей така вече ще се налага нов морал от онези, които утре се заричат да управляват от името на „Коалицията на почтените“.