Абрамович купил тайно апартамент за класната на Путин в Тел Авив

Роман Абрамович

Роман Абрамович

Офшорна сметка, контролирана от руско-израелския олигарх Роман Абрамович, стои зад покупката на апартамент в Тел Авив за учителка на Владимир Путин, разкрива съвместно разследване на "Вашингтон пост" и Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), публикувано на 2 април, цитиран от Offnews.bg.

То поставя под съмнение опитите на магната да омаловажи връзките си с руския президент, след като е изправен пред серия от санкции заради инвазията на страната му в Украйна, отбелязва в. Haaretz.

През 2005 г. руският милиардер от еврейски произход Абрамович купува апартамент в центъра на Тел Авив за бившата учителка на руския президент Владимир Путин Мина Юдицкая-Берлинер. Но публично разказаната история предава друга версия и в нея не фигурира името на Абрамович.

Версията се основава на интервю на Юдицкая-Берлинер - класна ръководителка на Путин през 60-те години на миналия век и учителка по немски език в  училище 281 в Ленинград, сега Санкт Петербург - от 2014 г. пред израелски информационен канал. По това време Путин е изправен пред международни упреци заради инвазията си в Крим, но Юдитская-Берлинер има само похвали за него. "Когато получих апартамента, се разплаках", каза тя. "Путин е много благодарен и достоен човек."

Авторите на разследването установяват, че покупката на апартамента за Юдитская е платена от сметката на кипърската офшорка N.P. Gemini Holdings Ltd., тайно контролирана от Роман Абрамович. Това следва от финансовите документи на друга кипърска компания, която е имала бизнес с Абрамович и чиито документи са били предоставени на разследващите.

Говорителят на Абрамович потвърди, че милиардерът е участвал в покупката на апартамента, но, по думите му, не го е направил по искане на Путин, а "по искане на еврейската общност". Подаръкът е бил организиран от Александър Борода, председател на Федерацията на руските еврейски общности, каза говорителят на Абрамович.

"Информацията за покупката на апартамента изглежда опровергава твърденията, които Абрамович и неговите представители многократно са правили през последните две десетилетия, отричайки каквито и да било финансови връзки между Абрамович и Путин", подчертава "Вашингтон пост".