АБВ едно си знае: Няма сигурност без Русия

Настояваме за мораториум върху закупуване на допълнителни въоръжения, включително и самолети

 Политиците, които говорят за допълнително въоръжаване на територията на страна се опитват да превърнат НАТО от щит в меч. Това каза председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка по време на пресконференция на партията, предаде Агенция „Фокус“. „Два дни ставаме свидетели на налагане на една теза, че трябва допълнително въоръжаване на територията на България.

Уважаемите политици, които организираха конференцията „70 г. НАТО и 15 години България в НАТО“, пропуснаха една годишнина. Пропуснаха 20 години от бомбардировките на НАТО над Белград. Тези хора, които сега говорят за въоръжаване, очевидно не са си извадили поуки от това, което се случи. Такава агресия имаме за първи път. Това е опит за превръщане на НАТО от щит в меч“, отбеляза тя.

Ние от АБВ сме за мира и мирните решения и в тази връзка повтаряме няколко искания, които ние последователно защитаваме - незабавен парламентарен дебат по темата, разширен дебат в контекста на европейските избори. Нека партиите да излъчат техни представителите от листите и да направим една обществена дискусия „България и НАТО, мирът и войната“. Нека кандидатите за евродепутати да покажат техните виждания каква Европа искаме и как виждат сигурността на България и Европа“, отбеляза Заячка. „Настояваме за мораториум върху закупуване на допълнителни въоръжения, включително и самолети. Отправяме призив към държаните членки на ЕС, ЕС и НАТО да проявяват разум, мир и диалог. Няма как да има сигурност без Русия. Настояваме България да излезе с правителството и да поеме инициатива пред ЕС и НАТО за преосмисляне на системата за сигурност. Политика не се прави с „да, сър“, „да, госпожо“, допълни тя.