Адвокат: Има усложнения по екстрадицията на двойния убиец от "Соло"

Людмил Рангелов

Людмил Рангелов

Министерството на правосъдието, а не прокуратурата, трябва да отправи искането до Узбекистан за екстрадиция на осъдения за двойно убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров. Това заяви адвокат Людмил Рангелов в ефира на Euronews Bulgaria по повод задържането на Тодоров на летището в Ташкент в понеделник.

Има известни усложнения по екстрадицията – както във връзка с досъдебното производство в Узбекистан срещу Тодоров, което е за документни измами, така и след това с евентуалната възможност за повторно разглеждане на присъдата с негово участие, обясни адвокатът.

„Първата инстанция го е оправдала, тоест приела е, че не е виновен, което означава, че трябва да му измени мярката за неотклонение, да го остави без мярка за неотклонение, защото той е признат за невиновен"“, допълни той по повод първоначалното решение на съда, което на по-горните инстанции бе изменено.

"По принцип доживотната му присъда вече е влязла в сила, но в този договор за екстрадиция е предвидено, че когато лицето не е участвало в наказателното производство, т. е. то е протекло задочно - замолената страна може да постави условие делото да се разгледа в присъствието и участието на това лице - не мога да кажа дали това ще се случи", допълни Рангелов.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов от своя страна коментира по Вайбър от Истанбул, че е очаквал Илиян Тодоров да бъде намерен и задържан. По думите му от правосъдието трудно се бяга и за това са нужни или много пари, или много добра подготовка.

„Тогава бях представител на прокуратурата, в качеството си на градски прокурор. Не бяхме доволни от първоинстанционния резултат, тъй като смятахме, че имаме сериозни доказателства. В крайна сметка първата инстанция оправда въпросното лице, но следващите се произнесоха в обратна посока, т.е. сме били прави към онзи момент. Но това даде възможност на лицето да напусне страната и да се укрие", обясни Кокинов.