Над 100 000 лева на ден ни струва АЕЦ "Белене"

Загубите от енергийният проект калкулират суми от над 3 млрд. евро

С над 100 хил. лева на ден набъбва за България проектът АЕЦ "Белене". Това показва специално разработен брояч, който е базиран на официално представените данни до този момент, съобщава Fakti.bg. Те са за инженеринговия консултант "УорлиПарсънс", финансовият "Делойт", лихви по тегления за структурирането на проекта заем от БНП-Париба, за руския доставчик на оборудване "Атомстройекспорт", вкл. разходите около съдебните дела.

Всичко това калкулира сума от над 3 млрд. евро. И то при положение, че България все още няма никакъв приход от обекта, а и не се очертава скоро да има. От "България Аналитика", които са разработили сайта, посочват, че имат готовност да нанесат допълнения или корекции, при предоставяне на информация и референции.

Строежът е спрян от март 2012 г. и в момента е в очакване на потенциални кандидат-инвеститори. В момента трупа разходи, които са потенциални загуби. Причината е, че затворените в проекта пари не носят възвръщаемост. Ежесекундното нарастване на разходите е изчислено при оскъпяване с около 4% на направените досега вложения. Такава е средната лихва по заемите на "Българския енергиен холдинг", притежаващ "Националната електрическа компания".