АЕЦ "Козлодуй" заведе дело за 1/2 мил.лв. срещу бивша служителка, разкрила груби нарушения в централата

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД е завела иск за половин милион лева срещу тяхна бивша служителка и нейната майка. Това става ясно от Програма “Достъп до информация“.

Искът за тази рекордна сума централата е завела срещу Наталия Станчева, бивша медицинска сестра в централата, подала десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център и нерегламентирано извършва такива услуги на служителите.

"АЕЦ Козлодуй" обвинява Станчева и майка ѝ, че като са подали над 70 искания за достъп до обществена информация, в това число и 40 до “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, са злоупотребили с права по чл. 45 и чл. 56 от Конституцията на Република България. В чл. 45 се посочва, че “гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи”, а в чл. 56, че всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.

Програма “Достъп до информация” и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) настояват АЕЦ „Козлодуй“ да оттегли иска си, а делото-шамар, което идва заради разкриване на груби нарушения в централата, да бъде прекратено, посочвайки обвиненията й като несъстоятелни и нелепи.