Африка без Пригожин – какво ще стане с влиянието на Кремъл след смъртта на путиновия „готвач“

Би Би Си 

На фона на строгите  международни икономически санкции и политическата изолация, наложена на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, Кремъл се опитва да укрепи влиянието си в африканските страни.

През последните години армията „Вагнер“ играеше  важна роля за налагането на руските интереси на този континент.

Личният състав на наемническата армия действа в страни като Либия, Судан, Мали, ЦАР, Мозамбик, Буркина Фасо и Нигер.

Тя изпълнява предимно силови задачи като участие в изгодни за Кремъл революции и преврати. Международни организации заявяват, че има много свидетелства за жестоко отношение на войниците от „Вагнер“ към хората в тези страни.

Освен това, както отбелязва британският експерт по военни конфликти Майк Мартин, по същество „Вагнер“ контролира повечето маршрути на африканските бежанци към Европа.

Всичко това правеше армията на Пригожин мощен лост в африканската политика на Владимир Путин, но  смъртта му (ако бъде потвърдена) променя всичко – по редица признаци тя изглежда като планирана ликвидация.

Може ли Путин да намери нов формат на  взаимодействие с неуправляемите наемници, ще искат ли самите „вагнерци“ да останат под разпореждането на Кремъл? И ако не,  как тогава Русия смята да удържи позициите си в Африка?

Нови лица?

Експертът  в сферата на стратегиите и сигурността от института Brookings Уанда Фелбаб-Браун смята, че Владимир Путин ще поиска да запази подразделенията на „Вагнер“ в Африка и в Близкия изток, но ще проведе мащабна чистка в ръководните структури на наемническата армия, за да отслаби лоялността им към Евгений Пригожин (или неговата памет) и да укрепи непосредствената връзка с Кремъл.

„Преструктурирането, което би задоволило Путин, включително дейността на наемниците в Русия и в Украйна, изглежда така: превеждане на част от кадрите на „Вагнер“ в състава на руските въоръжен сили и частично разоръжаване на останалите, като им се предостави свобода на действие в рамките на полунезависимия им статут, но под ново ръководство. Такъв подход би помогнал да се минимизира авторитетът на Пригожин в редиците на наемниците.“ – заяви Фелбаб-Браун в интервю за CNN веднага след неуспешния юнски метеж на Пригожин.

Разследващият журналист Христо Грозев, основател на проекта Bellingcat, смята, че генералът от ГРУ Андрей Аверянов може да стане едно от новите протежета на Русия в Африка. 
По данни на Грозев, в ГРУ Аверянов ръководи тайни операции, които се провеждат по целия свят – те включват отравяния с „Новичок“, залагане на взривни устройства и други видове убийства. В служебната му биография е и дръзкото покушение срещу бащата и дъщерята Скрипал, пише Грозев.

Той смята също, че Аверянов може да е свързан с ликвидирането на Пригожин.

Христо Грозев посочва, че генерал Аверянов е бил представен от Путин пред делегациите от африканските страни на срещата Русия-Африка през юли – знак за определена роля, която му е отредена. 

„Вагнер“ = Пригожин

Други наблюдатели смятат, че без Пригожин армията „Вагнер“ не може да бъде съхранена. И работата е не само в личния му авторитет вътре в структурата, но и в особеностите на функционирането на компанията, особено в Африка и Близкия изток.

„По-голямата част от африканската империя на „Вагнер“, изградена върху операции за дезинформация, мътни комерсиални интереси и груба наемническа работа, се опираше на личните полубандитски връзки на самия Пригожин и неговите  съратници“, пише политическият наблюдател от Guardian Питър Бомонт.

Кремъл, разбира се, се опитва да ухажва африканските лидери, особено в страни, където управляват военни, но именно Пригожин създаваше тесни контакти с полеви командири, инспириращи военни преврати, както и с корумпирани политици и бизнесмени, пише Бомонт.

Тава е съвсем различно ниво на ангажираност и възможности, смята журналистът.

Според Грозев и според цитирани от него експерти, армията „Вагнер“ е неотделима от Евгений Пригожин, и съответно наблюдаваме края на тази наемническа структура, която познавахме досега.

Британският политолог Самюел Рамани, автор на книгата „Русия в Африка“, напомня, че заедно с Пригожин вероятно е загинал съоснователят и командир на наемническата армия Дмитрий Уткин.

Той нарича смъртта на Уткин (ако тя се потвърди) събитие със сеизмични мащаби, което напълно ще прекрои основите на организацията.

Отдавна има план за замяна на „Вагнер“

Битува още една версия за ролята на „вагнерци“ извън пределите на Русия и конкретно в Африка, според която Кремъл отдавна е решил да се откаже от услугите им.

Кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Франк Гарднър се позовава на близки до военната групировка източници, според които преди известно време на руското военно разузнаване ГРУ е било възложено да разработи план за замяна на по-голямата част от контингента на „Вагнер“ в Африка с алтернативна наемническа армия.

Евгений Пригожин е оказвал яростна съпротива срещу това и преди смъртта си се е върнал от Мали в Русия с цел да  убеди властта, че подобни рокади са недопустими.

Така самолетната катастрофа край Твер, ако Евгений Пригожин действително е бил на борда, оставя  бъдещето на „Вагнер“ изцяло в ръцете на Владимир Путин.

Сега пред Кремъл възниква друг проблем: какво да прави с 25 хиляди бойци, разхвърляни в няколко страни, страстно предани на своя вероятно загинал лидер и презиращи командването на руската армия.

Превод: Faktor.bg