Африкански хъб отново отвори врати за мигранти, които тръгват към Европа

Сухопътният маршрут през нигерската порта Агадес се смята от много мигранти за по-евтин и по-малко опасен

Автогарата в Агадез, отдалечен град с ниски сгради от глинени тухли в западноафриканската държава Нигер, отново е оживена.

Всяка седмица хиляди мигранти от Западна и Централна Африка тръгват от гарата в този град, който е врата към Сахара, натоварени в пикапи и пътуват с дни към Северна Африка, където мнозина от тях се опитват да прекосят Средиземно море, за да достигнат Европа.

В продължение на години този вход беше затворен, поне официално. Приятелското за Европа правителство на страната забрани миграцията от Агадес, а в замяна Европейският съюз наля стотици милиони долари в нигерската хазна и местната икономика.

Но миналото лято, след като генерали в Нигер завзеха властта с военен преврат, Европейският съюз спря финансовата подкрепа за правителството - и в отговор генералите прекратиха споразумението за миграцията с Европейския съюз през ноември 2023г. Сега порталът отново е отворен и през него отново преминава ново ято обнадеждени мигранти, за облекчение на много местни жители.

"Миграцията е начинът, по който свързваме двата края", казва Айша Маман - самотна майка, която ръководи бизнес за подпомагане на мигранти и която миналата година е излежала присъда в затвора в Агадез за трафик на хора.

Решението на Нигер обаче предизвика тревога сред европейските служители, които се опасяват, че прекратяването на партньорството с Нигер ще накара още много хора да се опитат да изминат коварното пътуване на север.

Сухопътният маршрут през нигерската порта Агадес се смята от много мигранти за по-евтин и по-малко опасен.

В Агадез, пустинен аванпост, който от векове е кръстопът на търговски и миграционни маршрути, хиляди домакинства разчитат на транспортирането, настаняването и продажбата на стоки на мигрантите.

След като миграцията отново е легална, възможностите се завръщат: Млади мъже купуват нови пикапи, за да возят хората на север. Предприемачи, които са осигурявали жилища и транспорт за мигрантите, са освободени от затвора.

Една сутрин в къщата си от глинени тухли Маман казва, че възнамерява да възобнови дейността си по настаняване на мигранти в къщи, наричани на местно ниво "гета", и свързването им с шофьори - дейност, от която зависи от години, за да издържа децата и родителите си.

"Винаги сме смятали миграцията за икономическа дейност", казва Мохамед Анако, висш граждански служител в област Агадез. "Това не е трафик, а транспортиране".

До преврата миналото лято Европейският съюз е предоставил близо 1 милиард долара двустранна помощ на правителството на Нигер от 2014 г. насам, според официални данни на блока, в допълнение към стотиците милиони, похарчени от отделните европейски държави.

Европейският съюз обеща да помогне на хората, които се издържат от мигрантския бизнес в района на Агадез, да намерят нова работа. Но местните служители в Агадез твърдят, че от обещаните средства са се възползвали само около 900 от общо 6500 души, които са се занимавали с миграционен бизнес.

"На тези, които печелеха милиони от миграцията, бяха предложени много по-малко пари", казва Румур Ахмет Чилута, изследовател на миграцията от Агадез. По данни на Агенцията на ООН за миграцията, от 2016 г. насам през Агадез са преминали над 4 млн. мигранти./БГНЕС