Агенти на ДС за извеждане: Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена перспектива в живота

снимка: Музей на МВР

снимка: Музей на МВР

Безпринципни, авантюристи, корумпирани лица, без особена перспектива в живота – това са профилите на агенти на Държавна сигурност, която тя се подбирала за извеждане извън страната. Условието е записано в Основни насоки на оперативната дезинформация с агентура, която извеждаме чрез изселване.

Документът е на Първо управление на ДС (разузнаването, от 1969 г. Първо главно управление, б.а.), а desebg.com го публикува онлайн. Освен изброените профили отделът в разузнаването на Държавна сигурност, натоварен с активните и остри мероприятия, е посочил и други характеристики за подбор на такава агентура. Сред тях са „стара наша агентура, работеща с нас на компрометираща основа“, „без образование, [със] средно образование, но без перспектива да запише ВУЗ“, „без професия, занаятчии“, „националисти, репресирани от органите на КДС“, [агенти] „срещу заплащане“. Целта на ДС е такива „агенти“ да бъдат изселени в райони с военни обекти или да им се поставят задачи по българската политическа емиграция и „изменници на Родината“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – активни и остри мероприятия 1944-1991“, издание на Комисията по досиетата, 2020 г.

ds-1.jpg

ds-2.jpg