Агенцията по лекарствата уличи възрожденеца Мангъров в разпространението на фейк новини

564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани, твърди инфекциониста

Атанас Мангъров

Атанас Мангъров

„564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“. Това твърди в интервю за Нова ТВ на 16 януари тази година инфекционистът и антиваксър доц. Атанас Мангъров. Напоследък той се изявява като активист на партия "Възраждане" и беше едно знаковите лица на организирания от "възрожденците" митинг в столицата срещу зеления сертификат и наложените мерки заради пандемията.

В отговор на журналистически въпрос вярна ли е информацията на инфекциониста, Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата информират всички български граждани, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. От това става ясно, че Мангъров разпространява фейк новини, с което подхранва егото на хиляди антиваксъри, които продължават да вярват на фалшивите му твърдения. 

Институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции - Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), публикува на официалната си страница  призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина, с който напълно разбива митовете, тиражирани от доц. Мангъров.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината. 

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ. 

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост. 

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване.

Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.