Ако протестът иска алтернатива на статуквото, да настоява и за оставките на Радев и Йотова

Изгонят ли само Борисов, а Гешев и Радев останат, ще е пирова победа за протестиращите

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Доц. д-р Момчил Дойчев

Ако протестът иска да постигне истинска алтернатива на сегашното статукво, той трябва да иска оставка на целия властови комплекс, израз на нетърпимото статукво - включително президентската двойка Радев и Йотова! Искането за оставка само на правителството на Борисов и главния прокурор не решава проблема! Защото най-лесно е да изгори правителството /и парламентът след него/. Но нали тогава

властта ще попадне в ръцете на Радев 

най-опасното оръжие на същото това статукво!?!
Това е радикалното политическо решение, което ако не се поиска, означава, че това е поредният половинчат и политически незрял протест. Сегашните искания за оставка само на Борисов, респ. на Гешев означава да се предаде цялата власт в ръцете на избора на ген. Решетников и БСП - главната партия на посткомунистическото статукво!
Освен това Гешев няма да подаде оставка, той може само да бъде изгонен от улицата, но ако Борисов си отиде по мирен път, а Гешев и Радев остават - нима това ще е победа за протестиращите!

Да, ще бъде обявена победа, но на практика ще бъде пирова победа и тежко поражение в перспектива! Падането на това правителство ще засегне ли властта на сарайско-библиотекарската престъпна групировка? Мисля че отговорът е ясен! Пак повтарям промяна не революционна и насилствена, а стъпка по стъпка! И най-важното - какви промени иска протестът? Нека чуем нещо членоразделно! 

Нова Конституция? Но каква?

С президентска република? С всекидневни референодуми? С отзоваване на министри и народни представители? Мажоритарни избори? Всички тези идеи водят единствено до хаос и погром - на държавата. Това е див популизъм който води до катастрофа! Но колко го разбират? Дай Боже да станат повече!", казва още политологът.