Ако Украйна загуби от Русия, Полша ще бъде принудена да влезе във войната

Това казва полският посланик във Франция в интервю за френски ТВ канал

Ако Украйна загуби войната с Руската федерация, Полша ще бъде принудена да влезе в конфликт.

Това заяви посланикът на Полша във Франция Ян Емерик Рошишевски в ефира на телевизионния канал LCI, коментирайки решението на страната му да прехвърли бойни самолети в Украйна. Според него Варшава няма да има друг избор, предава УНИАН.

„Затова или Украйна днес ще защити своята независимост, или, ако не го направи, ние ще бъдем принудени да се включим в този конфликт, защото нашите ценности, които са в основата на нашата цивилизация, са под заплаха, така че няма да имаме избор", каза Рошишевски.

Известният руски политолог Анатолий Несмиян обясни, че това е пряка заплаха за Кремъл. Освен това Полша сама ще определи какво точно се смята за поражение, тъй като това е доста неясна формулировка.

"Като цяло Полша самостоятелно ще определи кога точно Украйна ще бъде победена и ще бъде готова като независима страна да участва във военни действия отделно от НАТО. НАТО, между другото, в този случай няма да прилага разпоредбите на своята харта за защита на член на организацията, тъй като поляците явно няма да действат на нейна територия и следователно няма пряка заплаха за самата Полша. Но ако го направи, тогава ситуацията ще бъде различна", казва политологът.

Според Несмиян това е доста силна заплаха, тъй като в този случай Калининград ще бъде в много уязвимо положение.

„Нашият велик стратег (Путин – бел.ред.) вече почти се примири Финландия да бъде приета в НАТО, което прави много проблематична възможността Балтийският флот да отиде на помощ на Калининград. Следователно въвеждането на полските въоръжени сили на територията на Украйна ще създаде реално две заплахи - при опит за пряка заплаха срещу Полша, тя ще има възможност за асиметричен отговор към Калининград, а при поне един удар на територията на Полша, целото НАТО ще бъде ангажирано с бъдещите събития“, обобщава Несмиян.

Превод: Faktor.bg