„Движение за култура“ внесе искания до президента, премиера и министъра на културата

Актьори и граждани се включиха в шествие в подкрепа на Александър Морфов

Снимка: Нова тв

Снимка: Нова тв

Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на уволнения режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

"Този митинг е следващата серия на това, което се случи миналата седмица, след като в Министерството на културата бяха казани не много верни неща и никой не реагира. Поводът е заповедта за уволнение на Александър Морфов. Нашето искане е Васил Василев да подаде оставка или тя да му бъде искана", заяви пред Нова телевизия актьорът Валери Йорданов.

Трябва да накараме хората, най-вече тези в институциите да ни чуят и да поемат отговорност, категоричен е той.

“Не съм сигурен, че Морфов ще иска да се върне, но настояваме да можем да работим на чисто. Настояваме, ако Морфов пожелае да се върне, другите режисьори да могат да работят на чисто и постановки да се правят. А зрителят да не бъде дискредитиран с високи цени на билетите”, подчерта Йорданов.

Той допълни, че ще се борят до последно. "Тази битка нямаме право да я губим най-вече заради младите българи”, каза още Валери Йорданов. 

Създаденото наскоро „Движение за култура“ внесе исканията си до президента, премиера и министъра на културата. Това стана по време на шествието, което мина през трите институции.

„Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура", се казва в писмото.

„Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране. Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил“, се казва още в писмото.

„Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начинът на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност“, се казва още в писмото.

„Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на „Движение за култура“ няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти. Ще правим всичко възможно гласът ни да бъде чуван“, се казва още в писмото.