Албанският президент в Скопие: Работата по Коридор 8 трябва да продължи

"Нашите две страни винаги са имали общи цели"

Байрам Бегай

Байрам Бегай

"Изграждането на пътища, енергийна и железопътна свързаност в рамките на Коридор 8 трябва да продължи, за да се увеличи обменът на хора, стоки и услуги. По този начин ще се осигури по-добра връзка между държавите и гражданите, като предпоставка за икономическия напредък на региона като цяло."

Това заяви албанският президент Байрам Бегай на среща с председателя на северномакедонския парламент Африм Гаши.

Бегай е в Скопие, в рамките на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

В посока на по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между Северна Македония и Албания, както и между всички страни от региона, държавният глава на Албания подчерта, че инфраструктурните проекти трябва да бъдат приоритет.

Гаши и Бегай заявиха, че Северна Македония и Албания поддържат отлични съседски отношения и искрено приятелство, въпреки че "винаги има място за още по-интензивна двустранна и регионална комуникация, както и в процеса на интеграция в Европейския съюз".

"Нашите две страни винаги са имали общи цели, към които вървим заедно", каза председателят на парламента на РСМ, като припомни, че преди години Северна Македония е била изправена пред препятствие по пътя към НАТО, където обаче вече е пълноправен член. В този контекст Африм Гаши изрази надежда, че Скопие и Тирана ще продължат да напредват заедно по пътя към ЕС и че ще станат пълноправни членове в един с същи ден.

Президентът на Албания отбеляза, че реформите, предприети от двете страни във връзка с европейската интеграция, са не само за реализиране на критериите на ЕС, но преди всичко за развитието на страните и за постигане на ползи за гражданите.

"Като носители на публични функции трябва да се фокусираме върху настоящето и създаването на по-добро бъдеще, за да оставим развит и проспериращ регион на новите поколения", подчерта Бегай. /БГНЕС