Албания, Косово, РСМ и Гърция направиха стъпка към общ пазар на електроенергия

Четирите страни подписаха меморандум

Албания, Косово, Северна Македония и Гърция подписаха меморандум за разбирателство за обединяване на пазарите си на електроенергия в рамките на процес, включващ всички балкански държави, съобщи „Албениън пост“.

Това се казва в изявление на оператора на преносната система на Северна Македония.

Сливането в единен пазар на електроенергия ще постави началото на нова ера в енергийното сътрудничество, като ще донесе значителни предимства на Северна Македония, Албания, Косово и Гърция по отношение на подобряването на енергийната сигурност, интегрирането на нови енергийни източници и осигуряването на по-ниски цени на електроенергията за потребителите, се посочва в изявлението.

Подписването на този меморандум е част от процес, в който всички балкански държави работят пълноценно и безрезервно, заяви генералният директор на МЕПСО (македонски електропреносен системен оператор – бел.ред.) Зухди Енуз след церемонията в гръцката столица Атина.

"Процесът на обединяване на пазарите на електроенергия в единен европейски пазар на електроенергия е мощен инструмент за подобряване на пазарната ликвидност, осигуряване на стабилност на мрежата, интегриране на възобновяемите енергийни източници, повишаване на прозрачността и конкуренцията, като всичко това ще бъде от полза за потребителите и икономиката и за всички участници на пазара, тъй като се създава по-динамичен и ефективен пазар на електроенергия." - допълни Енуз.

Освен от Енуз, документът беше подписан от Симон Шутиновски - главен изпълнителен директор на Националния оператор на пазара на електроенергия в Северна Македония (MEMO), Марко Бислимовски - председател на Комисията за регулиране на енергийните и водните услуги в Северна Македония, както и от представители на радио- и телевизионни оператори, борси за електроенергия и регулаторни органи от Албания, Косово и Гърция.

MEMO отвори своя пазар в рамките на деня през май тази година, след като Албанската енергийна борса - ALPEX, и Черногорската енергийна борса - MEPX или BELEN, стартираха пазари за ден напред.

Сръбската борса SEEPEX също има пазар за ден напред, но през юли тази година стартира и платформа за търговия в рамките на деня, с което допълни организирания пазар на електроенергия в страната. /БГНЕС