Албанският президент: Решението за Косово е да се спазват споразуменията от Брюксел и Охрид

Косово винаги е приоритет за албанската държава

Байрам Бегай, снимка: EPA/БГНЕС

Байрам Бегай, снимка: EPA/БГНЕС

Президентът на Албания Байрам Бегай отново потвърди, че проблемите свързани с Косово са приоритет за албанската държава на международните срещи, съобщи „Косев“.

Бегай поиска ситуацията в Косово да бъде разрешена чрез спазване на споразуменията от Брюксел и прилагане на приложението към Охридското споразумение.

Албанският държавен глава заяви, че Косово винаги е приоритет за албанската държава. Той направи тези изявления по време на престоя си в Ню Йорк, след като участва в Общото събрание на ООН.

"Косово не може да отсъства от нито една международна среща. За мен то е приоритет на приоритетите. Разбира се, не искам да дублирам лидерите на Косово, но аз си върша работата като президент на Република Албания и нося отговорност за албанците, където и да живеят и работят.“ - каза Бегай.

Той посочи, че на срещите, които е провел в Общото събрание на ООН, е била обсъдена и ситуацията в Косово. Според Бегай единственият изход от разногласията е диалогът - сегашното положение ще се подобри чрез прилагане на постигнатите споразумения.

"Обсъдихме, че ситуацията в Косово трябва да бъде разрешена. Тя трябва да бъде решена, като се съсредоточим повече върху изпълнението на Брюкселското споразумение и онези анекси, които бяха договорени в Охрид. Единственият изход от тази челюст на споровете е диалогът и компромисът..." - добави президентът на Албания.

Той поясни, че Тирана и Прищина трябва да обединят усилията си, за да работят за нови признания, за присъединяването на Косово към международни организации, защото според него това е въпрос на победа за гражданите на Косово. /БГНЕС