Албин Курти: Сърбия държи себе си като заложник, защото не иска да признае независимостта на Косово

Албин Курти

Албин Курти

 Според министър-председателя на Косово Албин Курти Сърбия държи себе си като заложник, защото не иска да признае независимостта на бившата й провинция, съобщава македонското електронно издание МКД.

Съответното Курти заяви в Тирана след срещата на върха на лидерите на страните от Западните Балкани.„Искаме да се интегрираме в Европейския съюз, в НАТО. Признаването на Косово е добро и за Сърбия, която държи себе си като заложник, защото не иска да ни признае“.

Говорейки за противоречието със сръбския премиер Ана Бърнабич, Курти каза, че до полемиката се е стигнало, защото лидерът на кабинета в Белград отказва да приеме независимостта на Прищина. Той добави, че Сърбия трябва да се дистанцира от режима на Слободан Милошевич.

„Многобройни инициативи обединиха лидерите на Западните Балкани, за да внесат духа на европейската интеграция. Регионалните инициативи са в застой, защото Сърбия не иска да признае независимостта на Косово. А това би допринесло за по-голямо сътрудничество. Не е достатъчно просто да имаме общ пазар, но и да включим ценностите на Европейския съюз в отношенията в региона. За Сърбия е най-важно да признае независимостта на Косово, да приеме реалността“, каза Курти.