Алекс Алексиев: Левичарите на Обама докараха Калифорния до дереджето на България по времето на комунизма

Тръмп ще наложи строги санкции върху всички европейски фирми, които продължават да правят бизнес с техеранските терористи, казва пред Faktor.bg анализаторът

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, политическата ситуация в САЩ остава доста неясна за европейците, заливат ни непрекъснато с противоречива информация за политиките на президента Тръмп. Вие току що се върнахте от там, каква е реално ситуацията?

- Условно може да се каже – и добре, и зле. Доброто е това, което американците наричат „Тръмп кънтри” или страната на Тръмп. Но  доста зле е там където господстват левичарите или това, което консервативни анализатори като мен наричат „двата леви бряга” – става дума за Калифорния и Ню Йорк.

- Какво  е зле на левите брегове? Калифорния не е ли все още най-богатият щат?

- Отдавна не е. Аз съм живял много години в Калифорния и повечето от децата ми са все още са там, така че я познавам добре. Там има огромно количество свръх-богати, най-вече в Силициевата долина, но и не по малко от 20%, които са крайно бедни. По отношение на образованието Калифорния е на едно от последните места в САЩ, а от гледна точка на неграмотността е абсолютен шампион. Има райони в щата, като например Лос Анджелес каунти (окръг), където всеки трети човек е неграмотен. Ако не вярвате, влезте в официалния прaвителствен сайт https://nces.ed.gov/naal/pdf/state_summaries.pdf и ще се уверите.

- Никой в България не би повярвал на такава статистика...

- Напълно е възможно, защото в щата съществува еднопартийна система и управляващата демократическа партия поощрява нелегалните имигранти и гледа на тях не като на хора, грубо нарушили закона, а като на бъдещи гласоподаватели. Ситуацията не е чак толкова различна от социалистическите партии в Европа, за които мигрантите мюсюлмани са добре дошли, защото са потенциални гласоподаватели.

- Какви са практическите последици от лявата политика, която според вас доминира там?

- Рано или късно тя ще се окаже пагубна и в Калифорния, вече сме стигнали близко до този момент. Там всичко е значително по-скъпо отколкото в други щати и в много отношения Калифорния вече не е конкурентно способна. Да наемеш къща под наем в Сан Франциско, например, струва около $3400 на месец, според последните данни, докато в други големи западни градове (като Лас Вегас и Феникс) наемите са под $1000. Средно голяма къща там  струва $700,000 или повече от два пъти по-скъпо отколкото в останалите части на Америка ($328,000). Един галон бензин е с долар по-скъп в Калифорни, а щатските данъци (13.3%) са най-високите в САЩ. Изчислено е, че за да живееш добре в Калифорния, ти трябва доход два пъти по-голям отколкото например в Тексас, където няма щатски данък. Всичко това води за пръв път в историята на Калифорния до отлив на население. За пет години (от 2012 до 2016 - б.а.) то е достигнало до 521 052 души.

За съжаление, бъдещите перспективи са още по нерадостни. Главната причина Калифорния вече да не е конкурентно способна е идиотската политика на Сакраменто по отношение на енергетиката. Всички знаят това, че главните квартири на господстващите високо-технологични фирми (Фейсбук, Гугъл, Туитър, Интел, Майкрософт) се намират в Силициевата долина, заедно със съответните собственици - милиардери и мулти-милионери, които с едно-две изключения са крайно леви, според Зукърбърг. Това, което не е добре известно е, че тези фирми отдавна нито произвеждат микрочипове, нито имат ферми със сървъри в Калифорния. Причината е една – високата цена на електричеството, която прави този щат неконкурентен. В момента един киловат час електроенергия там струва 18.16 цента, докато в Америка като цяло той се продава малко над 12 цента. А защо е така? Защото както в Германия, така и в Калифорния правителството реши да разчита на политически-коректните, но нерентабилни възобновяеми енергии, които изискват тежки субсидии, за да съществуват. Освен това те са променливи по природа и на тях не може да се разчита за необходимата базова енергия. Произвеждат много, когато слънцето грее и вятърът вее, но поради липса на технологии за складиране, енергията често се продава на безценица и дори на загуба. Зелената пропаганда постоянно говори за това как възобновяемите енергии ставали все по-евтини, но погледнете страните с най-голям дял (Германия, Дания, Калифорния) и ще видите, че там е най-скъпото електричество.  Икономическата логика говори,че това не може да продължава дълго и тези места бавно, но сигурно вървят към енергиен провал.

Преди две седмици отидох с двама от синовете ми на вечеря в суши бар в Сан Луис Обиспо. Едва седнахме и светлините загаснаха и трябваше да вечеряме на светлината на телефоните си. Обясних им, че това беше постоянно явление при комунизма в България, но не би трябвало да съществува в развита капиталистическа икономика. Оказа се, че в Калифорния това е вече постоянно явление и според авторитетния енергиен институт CERA (Cambridge Energy Research Associates) ще продължава да се влошава.  Изглежда че калифорнийските левичари, подобно на техните вчерашни комунистически събратя, вече са постигнали първата фаза на развития соц – остър недостиг на електричество.

- Но да се върнем към „Тръмп кънтри"...

- Там нещата стоят много добре, независимо от това, което чувате в България. Тук пресата и телевизиите повтарят като папагали, което са чули от истеричните анти-Тръмп мейнстрийм медии в САЩ. Страната е в процес на икономически бум. Една година след идването на Тръмп на власт, в последното тримесечие на 2017 година БВП се увеличи с близо 3%, или два пъти по-бързо отколкото при Обама, безработицата е към 3.9%. Това е на най-ниското ниво от 17 години, в страната има 6.6 милиона незаети работни места, данъчната реформа е огромен успех и борсата върви от добре по-добре. 

- Как се отразява това политически в страната?

- В полза на Тръмп и републиканците. Докато при идването на власт на Тръмп неговият рейтинг беше много нисък и демократите имаха двуцифрено предимство в така наречения генеричен вот, сега нещата се промениха рязко в полза на Тръмп.  Ако изборите за Конгреса (насрочени за началото на ноември) бяха днес, Тръмп и републиканците щяха лесно да запазят мнозинството си и в Конгреса, и в Сената. Все още е рано да се предвиди какво ще стане през ноември, но демократите като че ли правят всичко възможно да помогнат на Тръмп, като все повече се ориентират към крайно леви и откровено социалистически идеи. Пожелавам им да продължат в тази насока.

- До къде стигна разследването на руското влияние в изборите през 2016? Говореше се упорито, че Путин е сложил Тръмп на власт?

- Да, говореха се всякакви нелепости най-вече поради това, че демократите не можеха да си обяснят как и защо загубиха изборите, и търсеха всякакви конспиративни обяснения за това. Истината е, че те при Обама провеждаха политика, насочена против бялата работническа класа и бяха наказани от нея на изборите.

Много по интересно обаче е това, което става с разследването, което почти сигурно ще доведе до сериозни политически сътресения и дори конституционна криза. Оказва се, че органите на сигурността, в лицето на техните висши ръководители (Коми и МакКейб, ФБР, Клапър, ДНИ, Бренан, ЦРУ), не само са шпионирали кампанията на Тръмп с цел да предотвратят избора му, но и са лъгали под клетва, което е престъпен акт според американското законодателство.  Още по-тревожни са слуховете, че самият президент Обама може да е бил въвлечен в тази конспирация. Развръзката се очаква всеки момент с публикацията на доклада на генералния инспектор на Министерството на правосъдието. Тъй като досега няма никакви сведения,че независимият прокурор Мюлер (Mueller) е намерил каквито и да било доказателства за колизия между Тръмп и Русия, интереса на разследващите органи в Конгреса се насочва към противо-конституционните действия на разузнавателните органи и евентуално президентската администрация на Обама. Предстоят драматични събития. 

- Как американците преценяват външната политика на Тръмп?

- Това е голяма тема, но дайте да се ограничим с два понастоящем актуални въпроса – проблемът с тарифите и прекратяването на договора с Иран от страна на Тръмп. По първия въпрос, аз съм голям фен на свободната търговия и не винаги съм съгласен с Тръмп, но той е прав, че търговията не само трябва да е свободна, но и справедлива. А тя в момента не е, освен ако можете да ми обясните на базата на каква логика американските коли в ЕС се обмитяват с 10%, а европейските в Америка с 2.5%. Но това са дребни кахъри и аз не вярвам, че ще се стигне до конфликт. Съвсем друга е работата с Китай, който задължава американски компании да предават технологията си на китайска фирма, за да влезнат на пазара. Това е изнудване, което не бива и не трябва да се търпи.

По въпроса за договора с Иран - Европа прави огромна грешка, за която ще плати скъпо. Първото нещо, което трябва да се отбележи е, че това не е държавен договор, защото той не беше одобрен от американския Сенат, както гласи законът, а едно частно споразумение между Обама и аятолите. Европейците много добре знаеха това и въпреки това го подписаха. Със своята опозиция на Тръмп те сега застават на страната на най-големия спонсор на тероризъм в момента, на страната на Башар Асад, Хезбола, Хамас и Русия срещу Америка, Израел и арабския свят. Това е скандална политика и аз се надявам, че Тръмп ще наложи строги санкции върху всички европейски фирми, които продължават да осъществяват бизнес с техеранските терористи.