Алекс Андреев: Сбъднах детската си мечта, амбициран съм за победи с Жирона

Александър Андреев

Александър Андреев

От следващата седмица 18-годишният вратар на „Септември“ - София Александър Андреев ще се присъедини към новия си клуб в Испания.
„Септември“ (София) вече обяви продажбата на юношата на клуба Александър Андреев на хита в Испания, Жирона, който ще бъде част от Шампионска лига през сезон 2024/2025.
Алекс се превърна в герой за „Септември“ през сезон 2021/2022, когато с тима спечелиха Купата на БФС младша възраст. Тогава Андреев спаси две дузпи и донесе титлата за "септемврийци".
Освен трансферната сума на футболиста в Жирона, „Септември“ запазва и бъдещ процент при нова продажба.

Александър Андреев е възпитаник на Италианския лицей в Горна Баня. Майка му е банков експерт, а баща му строителен инженер, доцент в УАСГ.

Пред Faktor.bg Александър Андреев даде първото си блиц интервю преди да отпътува за Каталонския тим.

- Алекс,  от другата седмица ще бъдеш част от Шампионска лига през сезон 2024/2025, как оценяваш този шанс?

- Това ми беше мечтата още от малък. Бях обсебен от тази идея да играя за европейски отбор. Но мечтата ми се случи, с много дисциплина, работа и тренировки. С много помощ от треньорите… Но още не мога да повярвам, че всичко е истина…

- Ще играеш в младежкия отбор на хита на Испания „Жирона“, това притеснява ли те или те амбицира? 

- През април тази година  вече бях една седмица в  „Жирона“ на проби.  Преди това им бяхме изпратили клипове с мои участия, но явно тогава ме харесаха, а пробите  са затвърдили желанието им да съм част от техния тим. Бях впечатлен от играта на отбора, много ми пасна, невероятна организация и колектив.  Показаха и страшно приятелско отношение към мен. Така че не съм притеснен, а по-скоро амбициран за победи.

- За кариерата ти в България кой има най-голям принос?

- Господ, майка ми, баща ми, брат ми, цялото семейство...  И изключително много Венци Велинов, моят треньор. Той се бореше за  развитието ми като вратар, вярваше в мен и кариерата ми. Ще му бъда благодарен за цял живот. Няма как да не спомена и Георги и Лъчо Таневи, без тях нямаше да стигна до тази мечта.

- Договорът с „Жирона“ е за 4 година, как виждаш бъдещето си?

- За сега е трудно да говоря  за някакви перспективи. 4 години са достатъчно дълго време. Но амбициите и мечтите ми са до две-три години да съм в първия отбор на „Жирона“. Чувствам се мотивиран и готов за това предизвикателство.