Александър Кушнар: Строителството на АЕЦ с Русия и Росатом е предателство на европейските ценности

Русия размахва ядрено оръжие за сплашване, иска да принуди Запада да тръгне на преговори с нея, казва главният редактор на сайта NEWSADER

Александър Кушнар

Александър Кушнар

Цялата информация, която ми е достъпна показва, че има огромни пропуски в сведенията, изнасяни от руските власти за аварията с ядрената ракета в Северодвинск край Бяло море. Това казва пред Асен Генов за „ Контракоментар” Александър Кушнар, главен редактор на сайта NEWSADER. Според него данните са  противоречиви, непълни и преди всичко лъжливи. „Сега за международната общност най-големият проблем е в това, че вече 4 станции за радиационен мониторинг са изключени, намиращи се из цялата страна…”

„Какво точно се е случило се случило по отношение на радиационния фон. Доколкото разбирам, хората имат възможност да си купят гайгеров брояч и да премерят. Не знам дали някой го е правил, няма такива данни. Наш източник например казва, че всички местни датчици са изключени. А този, който е бил включен е показвал 20 пъти увеличение на радиационната норма, но това беше в деня на катастрофата. Днес не е ясно. Руските власти ни уверяват, че пробите, взети от пясъка, водата и почвата около аварията показват, че всичко е в нормата. Възможно е. Но работата е, че вчера пак дойде видео, което ние публикувахме, на което се вижда пост-ядрен апокалипсис. Изгоренi листа, имащи характерния вид на радиоактивно въздействие. Ние не знаем това така ли е, необходимо е потвърждение…”, изтъква Кушнар. Той е категоричен, че всичко това

напомня  на ръждивата гора около Чернобил

„Обърнете внимание, че в компютърните игри например радиационният пейзаж се изобразява именно по този начин. Всички вече знаят как изглеждат листата, когато им въздейства радиация. И това, което се вижда на видеото, много прилича на това. Проблемът е, че нямаме обективни потвърждения. Руските власти не се и опитват да повишат доверието. Информацията не достига, станциите ги спират. Ако няма какво да крият и радиационният фон е нормален защо изключват станциите от международната мрежа? 
Кушнар обяснява и какво всъщност се случи на полигона? 
„В това отношение също няма единно мнение, но болшинството от американски експерти се съгласяват, че е бил тестван ракетен двигател на основата на ядрени изотопи, предназначен за работата на крилата ракета с ядрен двигател “Буревестник” или “SkyFall”, както я наричат в НАТО. Всичките тези експерти казват веднага, че 

това е безумие

 Безумно от всички гледни точки. Тази ракета няма да работи. По следните причини: Първо, това е екологично бедствие за самите изпитатели. Ако тази ракета излети, тогава гарантирано всички намиращи се на полигона
ще загинат. И не само те. Ще загинат и тези руски жители, над които ракетата ще прелети. Заразено ще бъде всичко. Тя ще лети и ще оставя след себе си шлейф. Особено ако лети ниско. Но дори да лети високо също ще има прах. Даже при всички мерки за защита, които ще опитат да приложат, въздействието на радиацията от тази ракета ще бъде огромно. Никакъв стратегически смисъл няма в нея, защото запасите от ядрено оръжие, с които разполагат САЩ и Русия те са достатъчни за ядрения паритет. Ние не знаем работи ли руското ядрено оръжие, но
се предполага, че Русия има такова. За какво ѝ е на Русия крилата ракета с ядрен двигател не е ясно, но руските власти казват, че тази ракета ще може да лети без да спира и няма да бъде засечена от американската ПВО. Това е абсолютна глупост! Тази ракета свети по-добре от светлина нощем. Тя ще бъде засечена и ще бъде много лесно да бъде прихваната.
От друга страна, при прихващането разбира се ще бъдат изхвърлени тези елементи и да, ще има радиационно замърсяване. Радиационното замърсяване при пускането на тази ракета ще има преди всичко при тези, които са я пуснали”.

Журналистът обяснява и какъв е смисълът за руската военна индустрия, за Кремъл, да се опитват да произведат такава ракета?
„Нека започнем с това, че руските власти са крайно непрофесионални. Ръководителят е много по-непрофесионален даже от съветския режим. Днешните руски власти нямат никаква идея за стратегическо развитие. Те действат, водени от моментни импулси, произтичащи от няколко души, реално узурпирали властта в Русия. Не само Путин, но и няколко негови приближени. И каквото и да им хрумне на тези психически абсолютно неадекватни хора, военните, учените това и ще правят. Как ще се случи това ръководството не се интересува. Задачата е поставена, а това, че тя не се вписва в никакви рационални, икономически, екологични и военни съображения, това не вълнува никого. Това не се случва за първи път.
Тази ирационалност се проявява на всички нива. Започвайки от войната в Сирия, приключвайки с такива изпитания. Американските медии наричат това оръжие, крилатата ракета с ядрен двигател “Оръжие на Страшния съд”. Употребата му има смисъл само при един случай. Ако започне ядрена война първо ще бъдат пуснати ракетите с ядрени глави. И никакви “Буревестници”, които могат да летят със седмици, никой няма да се вълнува. Всичко ще се случи за минути. Няма нито военен, нито икономически смисъл в тези ракети! Единственото, което мога да предположа е, че това се прави за сплашване. Това е начин да се принуди

Западът да тръгне на преговори

Ето! Ние тестваме радиологически опасно оръжие. Разберете се с нас! Това е същото като агресивната война с Украйна, против Грузия, в Сирия и т.н.”.

Кушнар излага и своето мнение - има ли основания българите да се опасяват, че същият Росатом е произвел опасната ракета, а сега иска да участва в строежа и съществуването на бъдещата нова АЕЦ в България, Белене?
„Подобно решение трябва да се взема от гледна точка на политиката. Според мен, огромна грешка на всяко европейско правителство е да си сътрудничи с Русия в коя да е сфера.
Русия трябва в пълна степен да бъде изолирана икономически и политически. Никакви договори, особено толкова големи, като строителство на АЕЦ не трябва да бъдат сключвани. Това е груба политическа грешка на тези чиновници, които вземат решение за подобни стъпки. Ние не знаем нивото на квалификация на тези специалисти, ангажирани със строителството. Може да е висок, може да не е. Идея си нямам! Но фактът, че Европейският съюз, в лицето на много страни, върви към сделка с Кремъл по отношение на икономиката, след като самият ЕС обяви, че е ориентиран към санкционна политика по отношение на Русия заради многократната ѝ международна агресия, три регионални войни е провела Москва през последните 10 години. И тя ги води и днес. Те  продължават. Те не са прекратени. Имам предвид Украйна, Грузия и Сирия. Дори не вземам предвид руската окупационна войска в Молдова.
На този фон да продължават да водят активна търговия, да се реализират с Русия сериозни проекти, от рода строителство на АЕЦ, това е предателство на европейските ценности. Един от примерите за това предателство е връщането на правото на глас на Русия в ПАСЕ без Русия да е изпълнила каквито и да било условия за сваляне на тези санкции. Затова, моята позиция е следната:

този проект трябва да се спре,

но аз прекрасно разбирам, че днес моят глас и гласът на хора като мен звучи маргинално. Никой не ни слуша. Всички се вслушват в кого? Слушат представителите на водещите европейски страни. Франция. Германия. А те какво казват? Те станаха инициатори на връщането на Русия в ПАСЕ. Френският президент, президентът на републиката, която е един от лидерите на ЕС, негов локомотив. Лидер. Той демонстрира на света, че Путин може да убива десетки хиляди хора в съседните страни, а те ще го канят, ще го успокояват и ще изразяват надежда за дружба. Това е всичко… Какво да Ви кажа? Разбира се, Русия изнася корупция. За това се говори отдавна. Русия експортира корупция в колосални размери. Тя финансира лявопопулистски, всякакви сили в Европа, които се опитват да разрушат Евросъюза отвътре. Това е безусловно! Русия провокира корупция и хаос на териториите на страните от ЕС.
И е достатъчно ефективна. Някои държави се поддават на този шантаж, други не. Но за съжаление тези, които категорично не отстъпват и се противопоставят на Русия, тях можем да ги преброим на пръсти. Кого може да посочите? Аз бих споменал Литва, Условно отчасти Латвия, въпреки че там руското влияние е достатъчно силно.
Може би Естония, Полша, кой друг? Всички останали държави
повече или по-малко водят съглашателска политика. И за съжаление българските власти, доколкото разбирам те също частично вървят към отстъпки…”, посочва анализаторът.