Александър Николов: Ако не могат да разтоварят седемте танкера, можеха да ги продадат с печалба

"Да не си разговарял с „Булгартрансгаз“ и да твърдиш, че няма трасета, това е меко казано странно“

Александър Николов

Александър Николов

Ако служебният кабинет е искал да разтовари договорените седем  танкера с втечнен газ, е можел да го постигне, но дори да няма слотове, можеше и да генерира печалба като ги продаде. Такава позиция изрази пред бТВ бившият енергиен министър Александър Николов във връзка с решението на правителството да откаже шест от седемте танкера.

Той недоумява защо страната е оставена без осигуреното количество газ  в месеците с най-голяма консумация. Николов изрази несъгласие с твърденията, че в Гърция не е имало свободни слотове.

„Да не си разговарял с „Булгартрансгаз“ и да твърдиш, че няма трасета, това е меко казано странно“, посочи ексминистърът.

Той поясни, че „Булгаргаз“ е стартирал преговори за 20 танкера  и за дългосрочни доставки, намалени са на 13, а след това на 7, след като са изследвани маршрутите и възможностите за разтоварване.  

„Ако е проведен  разговор с Турция за два слота, защо е ангажиран само един?“ – каза още Александър Николов.

С офертата, която беше оставена на редовния кабинет, с договорения от Азербайджан газ и с наличните количества от Чирен беше обезпечена над 80 процента от общата консумация на газ у нас,  подчерта той.