Ал. Йорданов: Не трябва да се забравя, че ПКК е социалистическо-националистическа партия

Не трябва да се забравя, че партията, която се бори за национално самоопределение на кюрдите е  социалистическо-националистическа партия. Това заяви в предаването „Здравей, България” евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов

ПКК развива дейност в някои европейски държави, но е извън закона не само в Турция. Тя е забранена от закона в Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, Словения, Германия, Франция и т.н., каза още той.

Убеден към, че днес министър Екатерина Захариева ще разговаря именно за това, че сега е моментът да се покаже солидарността на ЕС , солидарност не само в призива към Турция да спре незабавно военната операция, но и солидарност за последиците от това, което вече се е случило, от евентуален бежански поток.

Като държава гранична с Турция ние не трябва да бъдем основен дразнител на сегашната власт в Анкара. Необходимо е да има повече дипломация и запазване на политическо самообладание, смята той.

Сирийският конфликт има решение само по мирен начин, само чрез преговори, само в рамките на резолюцията на ООН. Друг вариант към момента европейските политици не могат да измислят, заяви евродепутатът.

Йорданов допълни, че другият вариант е да се подпалва световна война. По думите му не трябва да се забравя първоизточника на конфликта в Сирия – а именно вътрешните отношения и фактът, че в Дамаск остава да стои политик – диктатор.

САЩ и Русия също са стресирани от ситуацията, каза още евродепутатът. По думите му ЕС разчита, че в действията на Турция все пак има и разум.