Александър Йорданов: Ако руси и българи са били братя, защо Русия е искала пари за освобождението ни?

България се появява на картата на света след Берлинския конгрес, а не със Састефанския мир

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Датата 3-ти март включва две неща -  фактите, които се случват, и как го възприемаме. За мен 3-ти март е една дата, защото фактологически нищо сериозно не се случва. Това каза в студиото на БНТ бившият посланик и председател на парламента Александър Йорданов.

3-ти март е свързана с две империи – Руска и Османска, които водят една война, но никъде не се нарича освободителна. Които подписват един предварителен договор, но той не ни поставя на картата на света. Това става чак след Берлинския конгрес, аргументира позицията си Йорданов.

3-ти март не е свързана с независимостта на България. В Санстефанския договор се говори за пълна независимост на други три държави, но никоя от тях не обявява 3-ти март за свой национален празник. За нас е различно, защото не цялата територия, населена с българи, е освободена. От тук започва един процес, който продължава със Съединението и завършва с Независимостта, продължи с аргументите си бившият председател на парламента.

Йорданов изрази и своята позиция за участието на руски генерали и редови войници, участници в Руско-турската война, загинали на българска земя.

Да, имало е ибикновените мужици, които са дошли, за да воюват в тази война с мисълта, че ще освобождават свои братя. Но водачите – руските офицери и генерали, не идват да освобождават България, а идват да изпълнят руската имперска политика. И аз питам - ако българите и русите са били братя, защо тази Русия иска пари за освобождението на България, попита риторично Александър Йорданов.