Александър Зверев се отказа от участие в Sofia Open 2023

Той беше поставен под №1 в турнира, но организаторите не смятат, че това ще се отрази неговото високо качество

Александър Зверев, снимка: БГНЕС

Александър Зверев, снимка: БГНЕС

Поставеният под №1 в схемата на Sofia Open 2023 Александър Зверев отказа участие в българския турнир от сериите АТР 250.

Германецът (№9 в световната ранглиста) оттегли подадената в последния момент заявка по решение на своя треньорски екип, който е преценил, че е по-добре усилията му да бъдат съсредоточени върху подготовката за участие във Финалите на АТР в Торино (12-19 ноември).

По ирония на съдбата отказът на Зверев се дължи на вчерашната победа на Григор Димитров над Хуберт Хуркач (Пол) на 1/4-финала на "Мастърс" в Париж. Именно полякът бе заплаха за мястото на германеца сред най-добрите осем тенисисти през 2023 г., което ще играят на Финалите на АТР в Торино. Сега Хуркач няма и теоретичен шанс да измести Зверев и той се отказа от Sofia Open, тъй като не са му необходими точките, които евентуално би спечелил в българската столица.

"Като турнирен директор и от името многобройните фенове на тениса изразявам изключително разочарование. Същевременно оставам уверен, че турнирът ще запази високото си качество благодарение на останалите звезди от световна класа", заяви по повод отказа на Зверев турнирният директор Орлин Станойчев.

Мястото като водач в основната схема заема Лоренцо Музети (№22 в света). След отказването на Зверев последното място в жребия заема Максимилиан Мартерер, който е бивш 1/4-финалист на Sofia Open (2018).

Церемонията по теглене на жребия ще се проведе тази вечер от 19:30 ч. в сградата на Нова телевизия и ще бъде излъчвана пряко в ефира на Диема спорт 3.