Александровска болница уволни проф. Борис Богов и като лекар, Кацаров го връща на работа

Борис Богов

Борис Богов

Известният нефролог от Александровска болница проф. Борис Богов е уволнен и като лекар, съобщават от "24 часа". Не са посочени мотиви за изненадващото освобождаване. След три часа обаче здравният министър Стойчо Кацаров нареди да бъде възстановен на работа, вероятно повлиян от вълната от подкрепа на лекаря. 

Днес професорът е бил извикан от ръководството на лечебното заведение и му е бил даден за подписване документ, според който дори няма предизвестие за уволнението.

Лекари от "Александровска" твърдят, че проф. Богов е отказал да подпише документа и вероятно адвокатите му ще оспорват освобождаването му от длъжност.

Преди няколко месеца служебният здравен министър Стойчо Кацаров изпрати проверяващи в Александровска болница, където проф. Богов беше директор, формално заради сигнал на един от членовете на борда.

Впоследствие от здравното министерство съобщиха, че са открили нарушения, поради което проф. Борис Богов беше уволнен като директор на болницата и негово място беше назначен д-р Атанас Атанасов.

Прокуратурата обаче не откри престъпления в "Александровска" под ръководството на проф. Богов и върна на здравното министерство доклада на "Вътрешния одит" с отказ да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на ръководството на болницата.

Независимо от това обаче проф. Богов не беше възстановен на директорския пост, а впоследствие беше понижен и от средата на септември не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар. От ръководството на лечебното заведение мотивираха решението си с преструктуриране на болницата, при което трите клиники - по нефрология, по нефрология и трансплантации и по хемодиализа, се сливат в една.