Дончев и Кралев – най-одобрявани в кабинета, рейтингът на Радев върви надолу

С висок рейтинг е и министърът на образованието и науката

Красен Кралев и Красимир Вълчев са с най-висок рейтинг в Кабинета „Борисов“ след вицепремиера Томислав Дончев. Това показват данните от традиционното проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в началото на есенния политически сезон.

През септември, както и през целия период на действие на настоящия кабинет, като най-успешен министър се оценява Томислав Дончев, който добавя 5% ръст в персоналния си индекс, следван от министъра на спорта Красен Кралев. На трето място в началото на учебната година излиза образователният Красимир Вълчев.

Високите рейтинги на Кралев и Вълчев идват като потвърждение, че секторите образование, младеж и спорт са във възход.

Тримата са и с най-ясно изразен позитивен баланс между позитивни и негативни оценки. От останалите с подобрени позиции са Росен Желязков и Младен Маринов.

По-поляризирани са мненията за Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов.

Управляващите влизат в есенния политически сезон с 27.5% лично одобрение за Бойко Борисов и 15% за неговия кабинет. Президентът Румен Радев продължава да се ползва с висок персонален рейтинг – 54.8%, но расте и неодобрението към него (от 14% на 17%).

Проучването е проведеното в периода 10 – 16 септември 2019 г. между 1023 пълнолетни граждани по пряко стандартизиран начин – интервю по домовете с таблети.