"Алфа Рисърч": В национален план ГЕРБ води на БСП

Хората не са доволни от партиите, но отчитат, че няма алтернатива

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

Избирателите са критични към качеството на партиите у нас, сочи проучване на "Алфа Рисърч". В това число са включени както управляващата коалиция, така и липсата на консолидирана опозиция. Националното представително проучване е проведено между 10 и 16 септември сред 1023 пълнолетни граждани.

В началото на септември в национален план ГЕРБ запазва електоралното си предимство пред БСП. На въпрос за коя партия биха гласували, ако предстоят парламентарни избори, 21.5% посочват формацията на Бойко Борисов, а 18.7% - партията на Корнелия Нинова. "Алфа Рисърч" измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия "Няма такава държава", която стартира с подкрепа от 8.3%. Партията на Трифонов би отнела симпатизанти от БСП, националистическите формации и "Воля" без съществена ерозия за ГЕРБ. Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа, отчитат социолозите.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на "Обединени патриоти" по-голямата част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ с 4.8%, докато доскорошният им партньор "Атака" започва политическия сезон с подкрепа от 1.9 на сто. След пробива на европейския вот и излъчването на евродепутат "Демократична България" стабилизира общите си позиции - 4.1%, но остава пред предизвикателството да разшири кръга на симпатизантите в страната.

Регистрираната подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изхода от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност, посочват от "Алфа Рисърч".