Алибаба планира да набере до 15 милиарда долара чрез първично публично предлагане на акции

Китайският гигант за онлайн търговия Алибаба планира да набере до 15 милиарда долара чрез първично публично предлагане на акции на борсата в Хонконг, съобщава Блумбърг.

Това би било най-голямото листване от девет години в Хонконг, отбелязва Франс прес.

Предлагането на акции на най-голямата азиатска компания би се случило на фона на усилията на хонгонгските власти да се справят с провеждащите се вече месеци протести, придружени с насилие, които подкопаха икономиката и репутацията на финансовия център.

Алибаба се стреми да получи между 10 милиарда и 15 милиарда долара от първичното публично предлагане, посочва Блумбърг, като се позовава на анонимни източници. Компанията очаква изслушване следващата седмица във връзка с листването, както се изисква от борсовите разпоредби на Хонконг.

Алибаба, която вече е част от борсата Насдак (Nasdaq) в Ню Йорк, планираше листването в Хонконг през лятото, но го отмени заради продемократичните протести и американско-китайската търговска война.

Ако бъде осъществено първичното публично предлагане за 15 милиарда долара, то ще бъде най-голямото след листването на застрахователния гигант Ей Ай Ей (AIA), който набра 20,5 милиарда долара през 2010 година.

Второ листване в Хонконг би отговорило и на призивите на Пекин, който се опитва да окуражи сегашните и бъдещите си технологични фирми да излизат на по-близки до Китай борси, след като Алибаба и Байду (Baidu) се насочиха към Уолстрийт.