Алибегов се отметна от думите си за "Зелен сертификат", обяви се за протести до дупка

Преди време в МС лично той настоява да се разреши на заведенията да работят без ограничения срещу такъв сертификат

Ричард Алибегов

Ричард Алибегов

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обяви протестна готовност за членовете на неговата организация заради въвеждането в четвъртък на зелените сертификати, обявени от здравния министър Стойчо Кацаров.

"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат "зелени" сертификати. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно", каза Алибегов пред Нова тв.

Според него мярката ще доведе до масови фалити.

"Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа, заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лева", допълни той.

"Вече освен хотелиерите се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки, трябва да важат за всички", обясни Алибегов.

Преди два месеца Алибегов обаче говореше по-различни неща. По време на среща в Министерския съвет на 23 септември, той обясняваше, че ресторантьорският бранш е против ограниченията в работното време до 23 часа. Тогава Алибегов изрази надеждата си съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения. В Министерския съвет той заяви, че решението за това е да се разреши на заведенията да работят без ограничения с клиенти, които притежават т.нар. "зелен сертификат".