Алиса Юрченко: Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това

Украинският политик се чувства комфортно в страната, щом е придобил 23 хектара от територията на Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево, казва пред Faktor.bg разследващият журналист

Алиса Юрченко

Алиса Юрченко

Алиса Юрченко, редактор и разследващ  журналист в украинското издание Bihus.Info. Преди седмица тя публикува свое разследване за съмнителни инвестиции от кума на Путин по българското Черноморие. Faktor.bg разговаря ексклузивно с нея по горещата тема.

Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-жо Юрченко, как стигнахте до разкритията, че украинският олигарх, приближен до обкръжението на Путин Виктор Медвечук е придобил по българското Черноморие имоти за близо 20 милиона евро?

-  В 2019 година олигархът и кум на Путина Виктор Медведчук беше избран за народен представител в Украйна и беше задължен да подаде публична декларация за своите доходи и активи. В нея аз открих, че семейството на  Медведчук от 2007 година управлява 5 български компании. Според българския фирмен регистър се оказва, че тези дружества са създадени с цел покупко-продажба на недвижима собственост. Затова реших да проверя каква собственост притежават тези фирми в България. Проверка в българския  имуществен регистър разкри, че още от  2007 година тези дружества са придобили  23 хектара от територията на българското Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево.

- Какъв е бил механизмът на придобиването на тези имоти, защо е предпочел България?

- Активите са били придобити чрез фирми, създадени в България от кипърски компании, в които е бил внесен значителен уставен капитал – от 37 милиона лева, с цел придобиването на недвижима собственост. Заради пандемията от коронавирус журналисти не бяха допускани в кулоарите на украинския парламент. Това не ни даде възможност да поискаме от Медведчук лично да коментира този казус. Затова ми е трудно да отговоря защо е избрал точно България. Предполагам обаче, че една от причините е да бъдат инвестирани свободни пари, каквито Медведчук очевидно има.

- Продължавате ли разследването, до каква нова информация сте стигнала? 

- В последно време имах възможността да изясня доста подробности за богатството на Медведчук. Например, че неговото семейство от 2015 година притежава една от най-скъпите яхти в света - - Royal Romance, която струва $200 милиона. Тя е записана като собственост  на името на офшорна фирма (регистрирана на Маршаловските острово). И още, че през  2012 година е закупил акции на няколко украински телевизионни канала, ставайки партньор на друг украински олигарх Игор Коломойски. 
Сега, разбира се, собственик на тези активи, включително и на земята в България, се явява неговата съпруга – телевизионната водеща Оксана Марченко. Въпреки това  Медведчук призна в едно от интервютата с него, че е прехвърлил бизнеса си на съпругата си след като му бяха наложени санкции от САЩ през 2014 година. Това може да се види и по отношение на компаниите, създадени с цел покупка и собственост на недвижими имоти. 
Детайли може да видите ТУК.

- От къде идват парите на Медвечук, които той влага чрез съпругата си у нас?

- Това е много интересен въпрос. Работата е в това, че Медведчук през последните години започна да се позиционира и представя като бизнесмен. В началото на 2000 година той беше много влиятелен чиновник. Оглавяваше администрацията на президента на Украйна Леонид Кучма. В момента, в който той купува въпросната земя в България през 2007, Кучма от две години вече не е президент, докато Медведчук все още заема важен пост в държавната администрация на Украйна – във Висшия съвет по правосъдие, който се разпорежда със съдбата на украинските съдии. 
В тази връзка на въпроса от къде Медведчук би могъл да притежава такива огромни пари и въобще да има толкова сериозен бизнес, отговор може да даде следната история. През 2003 година украинската компания „Нефтегаздобыча“, която по това време не разполага с никакъв сериозен ресурс, изведнъж получи лиценз за разработване на газови находища в Украйна. За много кратко време тя стана най-голямата частна газодобивна компания в Украйна, а нейният тогавашен директор Олег Семинский ми е разказвал, че според него компанията е получили лиценз благодарение на Медведчук, който по това време оглавява администрацията на президента. Директорът на компанията съща така предполагаше, че Медведчук е получил дял в тази компания, оформен като офшорка. Съответно, той може би е получавал пари, които компанията е печелила през следващите години, или под формата на парично възнаграждение. Това е една от възможните версии как Медведчук се е сдобил с толкова сериозен капитал, търгувайки с влияние. (Видео от твърденията на Олег Семински може да видите в блога на Алиса Юрченко).

- Голямото изкупуване на имоти е станало през 2007 г., тогава в България на власт беше правителство, подкрепяно от проруски партии, виждате ли някаква връзка?

- Мисля, че Медведчук е вложил парите си в регион, който той счита като комфортен за себе си. В това число и от политическа гледна точка.

- Смятате ли, че българските специални служби и финансовото разузнаване са проспали тези съмнителни инвестиции?

- Да, и според мен въпросът с произхода на такива големи пари, притежавани от Медведчук през 2007 година е много интересен. Едрият бизнес в Украйна, особено през този период, задължително е обвързан с властта, като са давани подкупи или дялове в компании. А Медведчук е имал и влияние, но и реална власт.

- Медвечук е кум на Путин, какво още се знае за връзката им?

- Медведчук е главният агент на Путин в Украйна, който транслира посланията на руския президент, които са важни за него. Както политически, така и икономически. В същото време Медведчук системно и публично се противопоставя на асоциирането на Украйна към ЕС и настоява за митнически съюз с Русия. 
Освен това, мои колеги разкриха, че през 2016 година Медведчук, посредством съпругата си започва нефтодобивен бизнес в Русия, получава възможност да продава руски нефт и да печели от това. И дори успява да продава гориво в САЩ, независимо от санкциите. Виж повече тук: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30813229.html

- Българското Черноморие отдавна е обект на руска инвазия, изкупува се всякаква собственост, възможно ли е това да е част от хибридната война, която Кремъл води срещу страни от бившия социалистически блок, с цел контрол и дестабилизация?

- На мен ми трудно да преценя дали някой се е замислял над тази толкова крупна покупка, обаче аз определено виждам рискове в концентрацията на проруските интереси на територията на чужда страна.

- Как се връзват подобни съмнителни инвестиции с думите на руския депутат Пьотр Толстой, който обяви преди няколко години, че ако е необходими ще си купят България?

- Може би от доста време Русия малко по малко си купува България…

- Може ли това обстоятелство да се окаже проблем за националната сигурност на страната ни?

- Като цяло огромната концентрация на активи дава допълнителна възможност за влияние. В този смисъл въпросът за външното влияние в една страна, в широкия смисъл на думата, включващо контакти и вземането на конкретни решения, би трябва да бъде в полезрението на специалните служби, които отговарят за нейната национална сигурност.