Американски професор: Русия е фашистка държава

Тимъти Снайдър смята, че макар нацистка Германия да е победена във ВСВ, идеологията на фашизма не е победена

Русия е фашистка държава. Това мнение на известния историк Тимъти Снайдър, професор от Йейлския университет, публикува американският вестник "Ню Йорк Таймс".

В коментар, резюмиран от руската редакцията на BBC, Снайдър, който е специалист по история на Източна Европа, твърди, че макар и нацистка Германия да е победена на фронтовете на Втората световна война, не е победена идеологията на фашизма.

Според Снайдър същността на идеологията на фашизма може да се формулира като "пречистващо насилие". Досега най-ярките асоциации на тази идеология за нас са Хитлер и Холокостът, но това е много тесен подход, казва авторът. Фашизмът е обхванал много европейски страни по различно време и в различен мащаб. Във всичките си проявления идеологията на фашизма е стремеж към победа на нечие желание над здравия разум. Според Снайдър точно на това сме свидетели в момента: Русия води истинска фашистка, разрушителна война.

Днешна Русия отговаря на повечето от критериите, от които според историците се състои фашизмът и Снайдър изброява:

- Култът към един лидер - Владимир Путин.
- Култът към мъртвите - победата във Втората световна война
- Мит за някогашното величие на империята и желание за възстановяването му
- Мощна пропагандна машина
- Визуални символи като знак за принадлежност (Z и V)
- Масови действия в подкрепа на лидера
- Реч на омразата към определена група хора

Сходството между Хитлерова Германия и Путинова Русия е поразително, пише Снайдър. Колкото и да е трудно за мнозина да го приемат, Русия повтаря същия път, като всява хаос и оставя разруха навсякъде след себе си.

Грешка е да се смята, че страна, която веднъж е победила фашистите, не може да бъде фашистка, смята авторът. До определен момент от историята фашизмът не е бил особено неприятен на Съветския съюз, както става ясно от договора за съюз между СССР и Германия от 1939 г.

Речите на нацистките лидери се препечатват в съветската преса. На свой ред германските власти приветстват ефективността на съветската политика на депортиране на малки народи.

Известният нацистки философ и мислител Карл Шмит казва, че фашистката политика започва с идентифицирането на врага. Не е ли това, което Съветският съюз е правил през цялата си история, и не е ли това, което Путин прави сега, използвайки термина "антифашизъм" като прикритие, пише Тимъти Снайдър.

Украинците са нацисти за руския президент, защото не се признават за руснаци и се осмеляват да се съпротивляват. А всеки, който се противопоставя на плана му за унищожаване на Украйна, е явява съучастник на нацизма/фашизма.

Войната срещу Украйна е не само завръщане на фашисткото бойно поле, но и завръщане към традиционния фашистки език и практики:

- Други хора съществуват, за да ги колонизират
- Русия не може да бъде обвинявана в нищо заради героичното си минало
- Съществуването на Украйна е международна конспирация
- Войната е единственият възможен отговор.

Има само един изход от ситуацията, пише Снайдър: фашисткият лидер трябва да бъде победен - окончателно и безвъзвратно.

(Източник: news.bg)