Американски сенатори: Дайте на България, Полша и Словакия наши самолети, за да предоставят МиГ-ове на Украйна

Двама американски сенатори - Роб Портман и Джейн Шахийн са изпратили официално писмо до президента Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин с настояване САЩ спешно да помогнат на Украйна с отбранително оръжие и допълнителни самолети.

Сенаторите отбелязват, че руските войски бомбардират от въздуха цивилни обекти, както и украинска АЕЦ.

"Независимо от това, че летят на по-стара техника, украинците продължават да отбраняват въздушното пространство, оказвайки неоценима помощ на сухопътните сили. Но цената на тяхната храброст е висока, а броят на самолетите, с които разполагат намалява. ВВС на Украйна остро се нуждаят от допълнителни самолети за замяна на загубите и, за да продължат да защитават небето на Украйна", се казва в писмото.

"На нас ни е известно за преговорите между САЩ, Полша, България и Словакия, които да предадат на Украйна част от своите самолети МиГ и "Сухой". Редица наши източноевропейски съюзници са в процес на замяна на самолетите от съветската епоха с реактивни самолети американско производство. Сред самолетите от съветско време, които се продават има платформи, за които украинските ВВС имат опит, както и техническо обслужване. Ако тези самолети им бъдат предадени, те ще могат да ги използват за защита на въздушното пространство на Украйна и на цивилното население", настояват сенаторите.

"Ние разбираме, че някои от тези потенциални страни-донори могат да откажат да предоставят самолетите на украинците, ако не им бъдат предоставени гаранции и пътна карта за възстановяване на техния въздушен флот в разумен срок с модерни американски самолети. Ние настояваме да продължи работата с нашите съюзници, за да бъдат изучени всички възможни варианти за ускорено предоставяне на самолети за украинските ВВС. Времето е от съществено значение и ВВС на Украйна спешно се нуждаят от самолети, които нашите съюзници могат да им предоставят при наличието на съответните гаранции", завършва писмото до американския президент Джо Байдън на сенаторите Портман и Шахийн.

usa_senatori.jpg

usa_senatori1.jpg