Amnesty International: Редът след Втората световна война е на "ръба на колапса"

Amnesty International заяви, че редът, установен след Втората световна война е застрашен от ожесточени конфликти на множество фронтове и бързото и нерегулирано развитие на изкуствения интелект.

"Всичко, на което ставаме свидетели през последните 12 месеца, показва, че международната глобална система е на ръба на колапса", заяви генералният секретар на Амнести Агнес Каламар пред АФП, докато групата публикува годишния си доклад "Състоянието на правата на човека в света".

"По-специално, през последните шест месеца Съединените щати закриляха и защитаваха израелските власти от проверки за многобройните нарушения, извършени в Газа", каза тя.

"Като използваха правото си на вето срещу така необходимото прекратяване на огъня, Съединените щати обезсилиха Съвета за сигурност (на ООН) от това, което би трябвало да прави."

Световният наблюдател на правата на човека заяви, че Хамас е извършил "ужасяващи престъпления" срещу израелски общности, граничещи с Газа, но Израел е отговорил с "кампания за колективно наказание".

"Това е кампания на умишлени, безразборни бомбардировки на цивилни граждани и гражданска инфраструктура, на отказ на хуманитарна помощ и на изкуствено предизвикан глад", пише Каламар в предговора към доклада.

"За милиони хора по света Газа сега е символ на пълния морален провал на много от архитектите на системата за сигурност след Втората световна война", каза тя.

Други " влиятелни актьори", сред които Русия и Китай, също "демонстрират готовност да изложат на риск целия ред, основан на правилата от 1948 г.", предупреди Каламар.

В доклада се документира "грубото нарушаване на правилата от руските сили по време на продължаващата пълномащабна инвазия в Украйна... и използването на изтезания или друго лошо отношение към военнопленници".

Според правозащитната група Китай също е действал в разрез с международното право, "като е защитавал военните сили на Мианмар" въпреки нападенията им срещу цивилни граждани.

Необходими са "спешни мерки" за "съживяване и обновяване на международните институции, предназначени да защитават човечеството", заяви Каламар.

"Това, за което призоваваме, е спешна реформа на Съвета за сигурност на ООН, по-специално реформа на правото на вето, така че то да не може да се използва в ситуации на масови нарушения на правата на човека", каза тя пред АФП.

Възходът на изкуствения интелект също е причина за безпокойство, тъй като "дава възможност за повсеместно нарушаване на правата... затвърждава расистки политики" и "дава възможност за разпространение на дезинформация", се посочва в доклада.

Amnesty обвини големите технологични фирми, че пренебрегват или свеждат до минимум тези заплахи "дори при въоръжени конфликти./БГНЕС