Анализатори: Прехвърлянето на американски оръжия от Израел в Украйна не променя правилата на играта

Израел многократно е заявявал, че няма да снабдява Украйна с оръжие и че ще се задоволи с хуманитарна помощ

Преди няколко седмици въоръжените сили на САЩ изпратиха в Украйна оръжия, които бяха складирали в Израел за спешна употреба, съобщи в ексклузивно изявление за Анадолската агенция добре информиран израелски източник.

"Американското оборудване, което се съхраняваше в Израел, беше прехвърлено на американските въоръжени сили (и след това на Украйна) преди няколко седмици по тяхно искане." Израел е отказал да изпрати израелско оръжие на Украйна въпреки многократните искания на украинското правителство. От началото на войната през февруари миналата година Израел се ограничи до изпращането на хуманитарно оборудване за Украйна.

Според Нимрод Горен, ръководител на Mitvim - Израелския институт за регионална външна политика, тази стъпка може да не представлява толкова голяма промяна, колкото изглежда на пръв поглед.

"Говори се за американски оръжия, съхранявани в Израел. Те не са израелски оръжия и решението за прехвърлянето им е американско решение и не отразява израелската позиция."

"Израел многократно е заявявал, че няма да снабдява Украйна с оръжие и че ще се задоволи с хуманитарна помощ. Ето защо, що се отнася до израелската позиция, не мисля, че тази стъпка представлява промяна в правилата на играта", каза той.

Според "Ню Йорк Таймс" в Украйна са прехвърлени около 150 000 артилерийски снаряда от запасите в Израел.

Но Аркадий Мил-Ман, старши изследовател и ръководител на руската програма в Института за изследване на националната сигурност, заяви пред Израелската радиотелевизионна корпорация: "Малко вероятно е руснаците да приемат добре тази новина. Дори и днес Израел се въздържа да доставя нападателни оръжия на Украйна. Правейки това от намиращите се в страната запаси, Израел неволно подкрепи Украйна".

Той обаче отбеляза, че "руснаците разбират, че това са американски боеприпаси и че Израел няма много възможности, когато е изправен пред варианта за прехвърляне на американски оръжейни системи по света. Следователно това решение няма да повлияе решително на израелско-руските отношения".

Добри връзки с Путин

Очаква се израелската позиция да стане по-ясна по време на срещата на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в базата "Рамщайн" в Германия, на която ще се обсъжда увеличаването на военната помощ за Украйна.

В сряда Израелското радио и телевизия съобщи, че в срещата ще участва високопоставен представител на израелското министерство на отбраната.

"Дрор Шалом, директор на Службата по военнополитически въпроси на израелското министерство на отбраната, участваше в предишни срещи, но този път срещата е много по-важна, защото ще се обсъжда доставката на танкове и модерно оборудване за Украйна в подготовка за широкомащабната офанзива, която Русия ще започне през пролетта, както очаква Западът", заяви Израелското радио и телевизия.

"Израел, разбира се, няма да окаже военна помощ, но самото му участие в срещата се очаква да предизвика гняв в Москва", се казва още в съобщението.

Горен заяви, че политическият център на Израел говори гръмко за руската инвазия в Украйна, докато дясното крило е по-предпазливо.

"Нетаняху е в добри отношения с (руския президент Владимир) Путин и иска да запази тези отношения, а, както каза израелският външен министър Ели Коен, в политиката на сегашното правителство ще се говори по-малко за Украйна."

"Хуманитарната помощ за Украйна може да продължи, като същевременно се намали тонът на критиките към Русия в сравнение с критиките, които (бившият министър-председател Яир) Лапид отправяше към Москва", казва той.

Горен заяви, че правителството на Нетаняху "със сигурност ще се опита да бъде на страната на Съединените американски щати, но по начин, който дава на Израел възможност да маневрира в това отношение". /БГНЕС