ДНК анализ разкрива произхода на Христофор Колумб

Останките от Севиля наистина принадлежат на знаменития мореплавател

Испански учени са направили ДНК анализ на знаменития изследовател и мореплавател Христофор Колумб - очаква се тяхното изследване на разкрие неговия произход,  който от пет века е забулен в мистерия, съобщи EPT.

Много страни водят дебати не само за произхода, но и за мястото, където е бил погребан мореплавателят, който проправи за европейците пътя към Северна и Южна Америка в края на XV век. Много историци оспорват „традиционната“ теория, че той е от Генуа, Италия. Според други теории Колумб е евреин от Испания, или грък, или баск, или португалец.

Проучване, ръководено от криминалиста Мигел Лоренте, изследва миниатюрни проби от останки, погребани в катедралата в Севиля. Дълго време се смяташе, че е това е мястото на последния покой на Колумб, въпреки че има и други теории за местоположението на гробницата му.

Те сравниха тези проби с такива на известни негови роднини и потомци. Откритието ще бъде обявено в документален филм, озаглавен „ДНК на Колумб: истинският произход“.

Лоренте информира за изследването, но не разкри заключенията от него. Той каза само, че теорията, че останките от Севиля наистина принадлежат на Колумб, е потвърдена.

Търсенето на произхода на мореплавателя беше затруднено от много фактори, включително огромния обем от данни. Но „резултатът е почти напълно достоверен“, увери криминалистът.

Колумб умира във Валядолид, Испания, през 1506 г., но иска да бъде погребан на остров Испаньола, който днес се дели от Хаити и Доминиканската република. Тленните му останки са пренесени там през 1542 г., след това в Куба през 1795 г., а през 1898 г., както мнозина вярват - в Севиля, Испания.

През 1877 г. работници намират оловен ковчег, заровен зад олтара в катедралата на Санто Доминго, столицата на Доминиканската република. В него имало кости, за които се смятало, че принадлежат на Колумб. Лоренте твърди, че и двете теории може да са валидни, тъй като и двата намерени скелета не са пълни. /БГНЕС