Андрей Делчев: Отлагането на закона за горивата е тревожен симптом

Законът не е коментиран с БПГ, затова нещата не се случват в синхрон с желанията на бизнеса, отсече той

Андрей Делчев

Андрей Делчев

Отлагането с шест месеца на влизането в сила на Закона за горивата, който цели да изсветли търговията и да се сложи край на контрабандата, е тревожен симптом. Тази позиция изрази пред БНР Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Асоциацията беше един от най-ревностните поддръжници на закона, а вчера тя обяви, че напуска КРИБ и иска спешна среща с премиера.
 
„Ако годишно говорим за изгубени за бюджета данъци – акциз и ДДС, от порядъка на 700-800 млн. лева от сивия сектор, то отлагането с половин година означава поне половин година забавяне на събирането на тези данъци, на мобилизиране на контролните органи в посока на известяване на сектора. Закон, насочен за борба със сивия сектор, се отлага по причини, които биха могли да бъдат решени по друг начин, и това е смущаващо“.

От Асоциацията са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов, очакват неговия отговор.

„Отлагането на закона не е коментирано с БПГА, която е единствената представителна организация на фирми и търговци в този бизнес. Тя представлява най-голямата рафинерия в България, представлява 70-80% от търговията на едро с горива и 70% от тази на дребно с горива. Ако с такава организация не се коментират такива закони, то нещата се случват не в синхрон с желанията на прозрачния бизнес“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече".

Андрей Делчев коментира, че в момента горивата в България са в ниската си точка. Според него в близка перспектива няма макропричини цените на суровия петрол да вървят нагоре и респективно цените на дребно отново да тръгнат също нагоре.