Андрей Колесников: Путин е съсредоточил повече власт отколкото преди войната, страхът парализира всяко намерение за промяна

Всеобщата мобилизация не е изгодна за руския президент, смята анализаторът

Владимир Путин

Владимир Путин

Всеобщата мобилизация може да предизвика недоволство, преди всичко на средната класа, която изобщо не възнамерява да воюва. Дори и нейните представители да подкрепят войната. Това не влиза в негласния социален договор с Путин. В специалната операция участват професионални военни. Мобилизацията не е изгодна за Путин.(…) Има още един аспект. Кой ще поддържа икономиката, ако обявите всеобща мобилизация? Това ще подкопае основите на икономиката в ситуация, в която се очертава много сериозна криза, чиито признаци вече виждаме. Това коментира в интервю за БНТ Андрей Колесников, анализатор от московския център „Карнеги“.

Според него Русия едва ли ще прибегне до използването на ядрени оръжия, защото й е абсолютно безразлична позицията на Запада, но не ѝ е безразлична позицията на Изтока, както видяхме сега на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество - позицията на Китай и на централноазиатските страни, всяка от които играе собствената си игра. Това би било много сериозен удар по имиджа на Русия.

Запитан възможно ли е военните неуспехи на руската армия, ако има такива и занапред, да предизвикат разкол в близкото обкръжение на Владимир Путин, анализаторът коментира: 

Главните и дори второстепенните фигури са обект на санкции. Следователно те не могат да бъдат нелоялни към Путин. Те са принудени да му бъдат верни, даже и да не могат да го понасят. Мисля, че мнозина са недоволни от войната, мнозина са недоволни от Путин и мнозина искат да се върнат към някакво нормално време. Например от началото на века. Налага им се обаче да са послушни или да се правят на такива. Мнозина са пропити от неговата идеология и не си позволяват колебания. 

Там има различни хора. Те обаче не могат да се обединят около някого другиго, около идеята за край на войната или около идеята за свалянето на Путин от престола. Технически това е невъзможно. Не са готови морално. Страхът парализира всякакво намерение за промяна. Даже олигарсите, които не живеят в Русия, твърдят, че не влияят на Путин и нищо не могат да направят, защото са обект на санкции. Няма да има дворцов преврат. Мисля, че сега Путин е съсредоточил в ръцете си повече власт, отколкото преди войната.

*Андрей Колесников е бивш ръководител на програмата "Вътрешна политика и политическия институции" на Московския център "Карнеги", който беше затворен от руските власти наред представителствата на редица чуждестранни неправителствени и правозащитни организации. Той е събеседник в предаването "Събота 150".