Андрей Ковачев е информирал европейските партньори за недопускането му в РСМ

"Явно имат проблем с обективната история, с човешките права"

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

Евродепутатът Андрей Ковачев е информирал европейските ни партньори, българските власти и тези в Република Северна Македония за това, че вчера не беше допуснат в югозападната ни съседка, предаде БНР.  Ковачев, заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка.

Властите в Република Северна Македония не обяснили  причините защо не допуснат българите в страната.

"Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страната", отбелязва евродепутатът.

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР. Подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения.  Заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции, посочват от министерството. 

Говорителят на Министерството на вътрешните работи на югозападната ни съседка Тони Ангеловски коментира причината за отказа: 

"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата."

Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че винаги е подкрепял европейската интеграция на Скопие.

"Ако от обида смятат, че защитата на идентичността на починали хора е обида към съвременната идентичност на някои от гражданите на Република Северна Македония - може би това имат предвид, но това е голям проблем, който те трябва да преодолеят по пътя на европейската интеграция." - подчерта той.

Ковачев е информирал за случая председателя на Европейския парламент, еврокомисаря по разширяване, българските власти, както и властите в югозападната ни съседка: 

"Много ми е интересно как ще се оправдават и какво ще направят, защото това за мен е голяма тяхна грешка. Явно имат проблем с обективната история, с човешките права, с основни човешки европейски ценности. Те очакват може би на границата да пуснат само този, който заяви, че Гоце Делчев е етнически македонец. Нямам представа каква идея имат и кого смятат за достоен да пуснат, ако той се примири или каже "добре приемаме всичко, каквото вие кажете. Това е така". Тогава може да влезете."