Андрей Райчев: Българинът иска нещо безобразно от парламента – властта да се самонаказва

Андрей Райчев, снимка: БГНЕС

Андрей Райчев, снимка: БГНЕС

„През август 2020 г. правителството беше под обстрел. Хората бяха безобразно затворени. Като ги пуснаха, отидоха на площада. Всичко това се спихна. Отново влязохме в пандемия. Тогава имахме 60% против правителството, както и по време на изборите, но недоволството не идва от едно и също място. На площада хората бяха разделени, както и в парламента – Манолова с триото, БСП и Слави. Въпросът сега е кой ще надделее“. Това заяви социологът Андрей Райчев пред Нова ТВ. 

„Вариантите са или да се направи нещо „късо“ като кабинет, или да се ходи на избори. Слави може да каже, че изборите не са честни и да върне веднага мандатът. Вторият вариант е да посочи кой според него ще е премиер и кого предлага. Това отличава Слави Трифонов, който не ходи по площадите, но отразяваше протестите по телевизията си. Борисов в същото време каза на Слави „аз ще ти дам мажоритарна система, но ти ще останеш без съюзници“, тъй като ДБ например не са съгласни с мажоритарния вот. Цялата история на политиката показва, че няма да се случи тази глупост „мажоритарни избори“. Българинът иска нещо безобразно от парламента – властта да се самонаказва. Днеска ги избират – утре ги мразят“, каза още Райчев. 

„Ако Трифонов направи правителство, решава да промени някакъв дребен закон за тръбопроводите. Първо трябва да съгласува с Бабикян и Манолова, а после и с другите партии. Затова на ИТН не ѝ се прави правителство“, коментира социологът.