Ангел Димитров: В РСМ още живеят в капана на идеологическата фрустрация

Имаме три обрата. европейските амбиции на Скопие ще доведат и до четвърти

Ангел Димитров

Ангел Димитров

България страната, която има най-голям интерес Република Северна Македония да стане член на ЕС.  Такава позиция изрази пред NOVA NEWS съпредседателят на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров.

„В РС Македония продължават да живеят в капана на идеологическата фрустрация. Не бива да допускаме да ни вкарат в капана на психологическата фустрация. Нито една държава, нито един друг народ имат по-голям интерес от България РС Македония да стане член на ЕС. България има нещо повече от интерес – тя има родови връзки.” – заяви той.

По думите му, там трябва да стане ясно, че сегашното време е много динамично и не бива да се поставя на карта едно бъдеще, заради едни неясни представи до какво може да доведат представите за миналото. Ангел Димитров разкритикува и част от българската политика: „Когато от най-високо място се казва, че България имала интерес, а не право, историческо достойнство да чества Гоце Делчев…”, не довърши изказа си по повод и политиката ни той.

„Случилото се с Християн Пендиков (секретарят на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети” бе пребит) бе градация на едно враждебно отношение към македонските граждани с българско самосъзнание. Отговорът с оттегляне само за консултации на посланик Ангелов бе правилен и това, че продължи седмица, бе ясен сигнал за неприемливо състояние на отношенията между двете държави.” -  каза още Димитров.

„Ако погледнем тези 30 г. общуване между двете държави като независима държава РСМ, този период е изпълнен с обрати. Периодите с възходяща линия в двустранните отношения са само 2-3 години. Имаме три обрата. Европейските амбиции на Скопие ще доведат и до четвърти обрат.” – смята Димитров.

„Вестите, които идват от днешния ден от Северна Македония хвърлят доста сенки”, коментира дипломатът и съпредседател на смесената българо-македонска комисия.

„Информацията (в Скопие – б.р.), че България не била поискала нейна делегация да бъде допусната да положи цветя върху саркофага… Нашата делегация е била толкова скромна.“ - коментира той.

„Няма никакви уловки в Договора за приятелство и добросъседство. Много хора сравняват договора от Преспанското споразумение. „Обща история” е формулировка, която не е само в този член, който предвижда създаването на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси. Обща история се споменава като основание за подписване на договора – имало е политическо съгласие върху нещо, което е исторически факт.” - обясни дипломатът.

По думите му, на заседанията на комисията е имало лек напредък за Цар Самуил, но всичко се е върнало назад при обсъждането на Охридската архиепископия. „Нещата се върнаха към едно добре познато време към стагнация”, допълни Ангел Димитров.

Запитан за ролята на Сърбия, бившият ни посланик в Белград каза, че Сърбия и самият Вучич се намират на политически кръстопът.

„Докато в чл. 1 в Конституцията на Сърбия пише, че Косово е неразделна част от сръбската държава, е трудно да вървят към еврочленство. Хармонизацията на външната политика е минимален процент. Сърбия продължава да бъде най-верният съюзник на руската политика към Западните Балкани.” - каза дипломатът.

„В Сърбия трудно приемаха, че България върви по-напред в своето развитие. Дори в момент, в който всички показатели показваха, че Сърбия икономически е по-зле от България, там се утешаваха, че имат потенциал.” - допълни той.