Ангела Меркел: Обединението на Европа е най-големият подарък на XX век, ЕС ще се справи с икономическата криза

Германският канцлер Ангела Меркел изрази увереност, че Европейския съюз ще се справи с икономическата криза и предизвикателствата от пандемията. Тя заяви, че решението за налагането на мащабните ограничения, като част от борбата с коронавируса е било едно от най-трудните в нейната работа като канцлер.

"Европейската икономика претърпя сериозен удар. Ще има ограничения в безпрецедентен мащаб за нашите демокрации. Това са решения, които са сред най-трудните в работата ми като канцлер и съм сигурна, че вие, ръководителите на федерални провинции, през последните месеци трябваше да преживеете същото", каза тя пред Федералния съвет, където представи програмата си за предстоящото председателство на Германия в Европейския съвет през следващите шест месеца.

Тя припомни, че макар Европа да е преживяла много трудности в последните години, включително финансовата и бежанската криза от 2008 и 2015 г., ЕС може да се справи и с настоящите затруднения, стига да остане обединен.

"Европа може да издържи и на тази криза, защото в решаващите моменти поддържаме единството сред своите страни-членки и региони, но преди всичко сред гражданите. Благодарение на това единство Европа днес е нашата гаранция за просперитет и сигурност. Обединението на Европа е най-големият подарък на XX век, нашето общо щастие, но това е не само дар от историята, а и нещо, за което страните от Европа и техните народи работиха усърдно. Това е проект за нашето общо бъдеще, който винаги трябва да развиваме", добави Меркел.

В този контекст тя отбеляза значението на постигането на споразумение за бъдещите отношения с Великобритания след Брекзит. По думите на Меркел, макар страните да са се споразумели да ускорят преговорите, „нашите държави трябва да се подготвят предварително за факта, че такова споразумение може да не бъде постигнато".