The Times: Англия се кани да забрани ходенето на гости

Борис Джонсън твърди, че е постигнал „деликатен баланс“ между контрола на вирусите и „защитата на икономиката“.

 Англия вероятно ще трябва да последва Шотландия при налагането на забрана за гостувания по домовете. Това заяви главният лекар на Англия професор Крис Уити пред премиера Борис Джонсън, цитиран от The Times, пише "Фокус".

Крис Уити смята, че по-нататъшните ограничения в Англия са неизбежни с наближаването на зимата и че мерките, включително вечерен час, няма да поставят епидемията под контрол.

Борис Джонсън твърди, че е постигнал „деликатен баланс“ между контрола на вирусите и „защитата на икономиката“. Това обаче беше оспорено , когато първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че мнението на главния медицински директор и национален клиничен директор на Шотландия е, че пакетът на министър-председателя „сам по себе си няма да е достатъчен, за да постави под контрол вируса“.

Докато тя обосновава забраната в Шотландия за домашни гостувания, първият министър на Шотландия каза, че експертите „съветват, че трябва да вземем предвид факта, че взаимодействието на домакинствата е ключов двигател на предаването“.

Главните лекари на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се срещнаха в понеделник, за да посъветват своите правителства. Стана ясно, че професор Уити е съгласен с шотландския си колега Грегор Смит. Северна Ирландия също забрани на хората да гостуват по домовете.

Следващите две седмици ще бъдат от решаващо значение при вземането на решение за налагане на по-строги мерки, тъй като въздействието на „правилото за шестимата“ и вечерният час на заведенията засега са неясни. Един източник описа плана като „поетапен подход“, добавяйки: „Все още сме в началото на есента и не трябва да сме оптимисти, че това няма да се влоши.“