Анкара: Макрон бяга от колониалното си минало като обвинява Турция

Френският президент заяви, че Турция, Русия и Китай представят Франция като враг

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Турция отвърна на неприемливите според нея коментари на френския президент Еманюел Макрон за силите, които по думите му разпространяват антифренска пропаганда в Африка.

По време на посещението си в бившата френска колония Алжир, целящо възстановяване на проблемните връзки между двете страни, Макрон предупреди младите алжирци и африканци срещу манипулирането им от мрежи, повлияни от Турция, Русия и Китай, които представят Франция като враг.

"Има огромна манипулация", каза Макрон пред репортери.

"Много активисти на политическия ислям имат враг: Франция. Много от мрежите, които са инициирани тайно от Турция, от Русия, от Китай - имат враг: Франция." - добави той.

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгъч заклейми определи коментарите на френския лидер като "изключително неудачни".

"Неприемливо е, че Макрон, който изпитва трудности да се изправи срещу колониалното си минало в Африка, особено в Алжир, се опитва да се отърве от него, като обвинява други държави, включително нашата страна", каза той в изявление.

"Надяваме се, че Франция ще достигне до зрелостта да се изправи пред колониалното си минало, без да обвинява други държави, включително нашата страна, възможно най-скоро." - посочи Билгъч.

Тридневното посещение на Макрон в Алжир през тази седмица има за цел да обърне страницата след месеци на напрежение със северноафриканската страна, която по-рано тази година отбеляза шест десетилетия независимост след 132 години френско управление. Визитата идва и в момент, когато европейските сили се борят да заменят руския енергиен внос след инвазията в Украйна - включително с доставки от Алжир, най-големия износител на газ в Африка. /АФП