Антъни Блинкън: Ако Иран нападне американски персонал, няма прошка - ще отговорим

Държавният секретар Антъни Блинкън предупреди Иран, че Съединените щати ще отговорят "решително" на всяко нападение от страна на негови пълномощници, докато напрежението във войната между Израел и Хамас нараства, предаде АФП.

"Съединените щати не търсят конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Но ако Иран или негови пълномощници нападнат американски персонал където и да било, не се заблуждавайте. Ние ще защитим народа си - ще защитим сигурността си - бързо и решително", заяви Блинкън на заседание на Съвета за сигурност на ООН. 

Нараства броят на нападенията срещу американски сили, откакто избухна войната между Израел и Хамас след терористичното нападение на „Хамас“ от 7 октомври срещу Израел.

Иран „активно улеснява“ ракетните и безпилотните нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия, извършвани от подкрепяни от Иран групи, обявиха от Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Президентът Джо Байдън е разпоредил на Министерството на отбраната да се подготви за нови атаки, за да може да реагира по подходящия начин.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че през последната седмица, и особено през последните няколко дни, броят на подобни атаки е нараснал, но САЩ няма да позволят заплахите за интересите им в региона да останат "без последствия".

"Дълбоко сме обезпокоени от възможността за значителна ескалация на тези атаки през следващите дни", каза Кърби. „Няма да позволим заплахата за нашите интереси в региона да остане без последствия“, зарече се Кърби, с което потвърди позицията на администрацията на Джо Байдън.

През последните две седмици Байдън изпрати военноморски сили в Близкия изток, включително два самолетоносача, други военни кораби и около 2000 морски пехотинци.