Антимонополната комисия разреши придобиването на "Канал 3" от Нова ТВ

Според КЗК сделката "не би могла да породи антиконкурентни ефекти"

Малко повече от половин месец беше нужен на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да разреши на "Нова броудкастинг груп" да придобие телевизионния канал "Канал 3" и още четири радиа и музикална телевизия. За сделката се разбра в началото на септември. В свой анализ антимонополната комисия подчертава, че "концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което да засегне ефективната конкуренция" на медийния пазар. Според КЗК сделката "не би могла да породи антиконкурентни ефекти". Повече за мотивите на комисията четете тук.

По подобен бърз начин действа комисията и при купуването на "Нова телевизия" от братята Кирил и Георги Домусчиеви. През февруари 2019 година двамата придобиха медията, след като преди това тя бе собственост на шведската MTG, а кандидат за нея беше чешкият бизнесмен Петр Келнер. Само за 16 дни КЗК установи, че сделката няма да навреди на медийния пазар и няма да наруши принципите на конкуренция, въпреки че преди това с месеци разглеждаше предложението на Келнер за придобиването ѝ.

С позволението на антимонополната комисия "Нова броудкастинг груп" ще добави към медийната си група "Канал 3" и радиата "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV.

"Канал 3" се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". В началото на юни миналата година се разбра от подадени документи в Търговския регистър, че Ива Стоянова е станала по документи собственик на 90% от тази телевизия. От февруари тази година обаче телевизията по документи става част от "Бест Съксес Сървисис". За неин действителен собственик е посочена Гергана Данова. В момента Ива Стоянова е управител на "Нова броудкастинг груп".

Едва 4 дни след като Домусчиеви станаха собственици на "Нова телевизия", дотогавашният директор на новините в "Канал 3" Миляна Велева зае същата позиция в "Нова телевизия". Малко по-късно и журналистът Васил Иванов от "Канал 3" се завърна в екипа на "Нова телевизия" по покана на Кирил Домусчиев. Още няколко журналисти от телевизията, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, преминаха в "Нова".

Негативна оценка за сделката беше дадена от Асоциацията на европейските журналисти - България. Според нея бъдещата обединена медийна група ще представлява огромен за мащабите на страната медиен конгломерат.

(Източник: Дневник)