Антоанета Цонева разконспирира Радев: Атакува тестове в Конституцията, за които пледирал през 2019

Румен Радев

Румен Радев

„С учудване установих, че президентът е атакувал публично тази разпоредба, която приехме в промените в Конституцията – българи с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители“.

Тя припомни за негова визита през септември 2019 г. в Ню Йорк и през октомври във Виена на среща с българските общности в чужбина. В отговор на репортерско питане можем да прочетем в медиите следното: „президентът призова българите да подкрепят идеята му българите с двойно гражданство да могат да участват ефективно в управлението на държавата“, а самият президент казва съвсем скоро: „ще връча тази инициатива мотивирано на българския парламент, надявам се да я подкрепят“, добави тя.

По думите ѝ той е искал да направи още една крачка напред – да използва правото си на конституционна инициатива по темата, предаде БТА. 

Днес министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията, окончателно гласувани от парламента на трето четене днес със 165 гласа „за“.

Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен печат в присъствието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев и гости.

„Очевидно президентът е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства“. Така коментира реакцията на държавния глава Румен Радев и отправените от него критики премиерът Николай Денков.