Антон Станков: В момента живеем в "полупарламентарна република"

С действията си Конституционният съд си вкара страхотен автогол, смята бившият правосъден министър

Антон Станков

Антон Станков

"Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за избор на определени органи - било Инспекторат към съдебната власт, било парламентарната квота на ВСС. В същото време това решение засяга и самия КС, защото имаме непопълнен състав на Конституционния съд - две непопълнени места от квотата на Народното събрание".

Това каза пред БНР бившият министър на правосъдието Антон Станков. Той подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в Държавен вестник, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев трябва да се върнат автоматично на местата си в КС, докато бъдат избрани нови конституционни съдии на тяхно място.

"Това е тълкувателно решение и има действие назад. Ще ми е любопитно дали ще ги възстановят Анастасов и Илиев. ... Това решение се очакваше за ВСС, но заради липсата на политическа воля КС навлезе в една много тежка материя, на практика замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години парламентът систематично не прояви воля да управлява".

Станков коментира, че в момента страната е "полупарламентарна република".

На хипотезата, че КС се беше произнесъл, че при изтичане на мандата мястото се освобождава, бившият министър на правосъдието коментира, че така държавата би блокирала.

"Не мисля, че това е по-добрият вариант, но от юридическа гледна точка е по-правилният. Решението на КС е палиативно, лекува симптомите, а не същността на заболяването. В дълбока криза сме. Държавата е разклатена фундаментално в основите си. Конституцията в момента не се спазва, дописва се. Разтревожен съм истински!".

Според него трябва да има питане до КС за правомощията на служебното правителство:

"Очерта се серия от служебни кабинети и всеки надминава другия в размаха си на политически действия. Конституцията е сложила една рамка, че те трябва да обезпечат изборите, но не и да провеждат политики".